"Армията е абсолютно необходима. Това е един от стълбовете на държавността. Ако няма армия и отбрана, държавата няма как да съществува", това заяви пред БНР началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

Неговите очаквания са за повече пари за армията, ако има повече желаещи да постъпят в нея. Засега желаещите да го направят доброволно са достатъчни, става ясно от думите му.

За 15 години в НАТО около 14,5 хил. военни са участвали в мисии зад граница, припомни ген. Боцев. Това е придобиване на опит, способности и работа в екип, каза той, но призна, че за 15 години в НАТО единствената препоръка, която е изпълнена от това армията ни да бъде малка, модерна и мобилна, е да бъде малка.

За да стане армията ни модерна, ген. Боцев разчита на проектите за модернизация на стойност около 4 млрд. лв. в следващите 10 години:

"Имаме 3 големи проекта за трите вида въоръжени сили. Има и доста по-малки проекти, които не изискват много голям ресурс, но допринасят съществени способности от това, което сме заявили. Всички тези проекти сме насочили към декларираните сили. За ВВС проектът е почти на финалната права. Водят се преговори правителство - правителство. Трябва да получим офертите от фирмите, които участват за двата многофункционални модулни патрулни кораба. На Сухопътни войски се доработва методиката - имаме един проблем - оказа се, че в Министерството на отбраната и в това на икономиката няма такива специалисти, които да дадат консултация как да го постигнем това сътрудничество, в кои области. Има български фирми, които се занимават с такава дейност и ще търсим начин те да окажат съдействие при изготвяне на проекта".

Началникът на отбраната подчерта, че проектът за Сухопътните войски се е оказал много по-сложен от очакваното. Той изрази надежда до 4 години българският войник да е оборудван, както са оборудвани тези от НАТО, за да може да има самочувствие и да се чувства равен.

Все пак ген. Боцев е оптимист. Той припомни, че през 2018 и 2019 г. са били увеличени заплатите на военните с по 10%. Увеличен е бил и приемът в Националния военен университет.

Армията разчита на започналата кампания "Бъди войник" от няколко месеца, за да провокира интереса към военната професия.

"През 2018 г. за първи път броят на напускащите армията е по-малък от броя на влезлите в армията с около 150 души. ... С кампания "Бъди войник" искаме да мотивираме хората да кандидатстват за военнослужещи, защото военната професия е сигурна професия и шанс за кадрово развитие, стига да желаеш. В Сухопътни войски имаме конкурс - за 185 подадени места имаме над 470 души, които са подали документи", каза Боцев.

Според него със законовите промени е направено достатъчно, за да може процедурите за набиране на военни да са по-бързи. От 23-ма души от доброволното обучение в Плевен 17 са поискали да бъдат военни. По думите му проблемът е, че войниците се търсят на фона на застаряващия мобилизационен резерв.

Оценката на ген. Боцев за членството на България в НАТО е положителна, но:

"Уволнихме много кадри. Доста грешки допуснахме. Прекалено много съкратихме армията, а не я превъоръжихме. Този проблем нямаше да го имаме, ако бяхме оставили наборната и професионална служба".