На нарушителите ще бъде налагана административна глоба в размер на 500 евро, съобщава Нюз.ин.

Преди четири години Европейската комисия направи опит да забрани използването на наливен зехтин в заведенията за обществено хранене, тъй като измамите са масови. Тогава решението бе подкрепено от 15 от 27 страни на ЕС, в това число и от Гърция, но последваха протести и забраната не мина.

Сега тази забрана е била предложена на финансовото министерство от търговците на пазара, за да се гарантира качеството на предлагания продукт и за да бъдат защитени потребителите.

Регулацията предвижда в заведенията да се предлага зехтин в запечатани бутилки за еднократна употреба. На етикетите им трябва ясно да е обозначено какво е качеството на продукта вътре. След като той свърши, бутилките трябва да се изхвърлят, а не да се ползват отново.

Продават фалшив зехтин

Междувременно полицията в Солун разби канал за разпространение на фалшив зехтин. 74-годишен и 30-годишният му син, създали верига за производство и разпространение на подправено маслиново масло, бяха арестувани след полицейско разследване, което беше проведено през последните 24 часа, съобщи в. "Български новини".

Базата им е била открита, когато служители на полицията в Килкис и гранична охрана Пеония претърсили две складови помещения около Солун и Диавата.

Двамата нарушители са използвали стандартно слънчогледово олио, към което добавяли пигменти и масла, за да го докарат на външен вид като зехтин.

Иззети са общо 3500 литра фалшифицирани зехтин и 3.800 литра слънчогледово масло, както и пластмасови и метални бутилки, капачки, етикети и т.н.