Детето, което се казва Мария, е с бяла кожа, руса коса и зелени очи. То било открито в катуна при полицейска акция.

Мъжът на 39 години и жената - съответно на 40, са задържани и обвинени в отвличане на непълнолетно лице. Властите, които все още не могат да идентифицират самоличността на детето, предполагат, че то е било отвлечено малко след неговото раждане през 2009 година.

Циганското семейство, у което е намерено детето, е успяло да се сдобие с фалшиви документи и случаят е много показателен за корупцията, която цари в много държавни институции, отбелязват гръцки медии. На практика Атинската община, където е издаден фалшивият акт за раждане на Мария, също признава, че детето е циганче.

Направен ДНК тест доказал, че детето не е на циганите.

Полицията разследва случая и издирва истинските родители на детето.

Всички хора в Европа, ако имат информация за детето, са призовани да се обадят на тел. 116 000.

Фалшивите родители с различни версии

В последвалите показания пред следовател двамата фалшиви родители лансирали различни версии, съобщава grreporter.info. Една от тях била, че закупили детето за 80 евро от българин, който искал да се отърве от него. Според друга тяхна версия те срещнали майката на детето, която била българка, в един супермаркет. Съжалили я, тъй като нямала пари да го отгледа и взели бебето, за да й помогнат. Изглежда към тази версия се насочват и адвокатите на семейството. Адвокат Мариета Палавра коментира пред телевизия Скай, че според нея майката на момиченцето е била чужденка и без средства да го отгледа. Циганите го взели, за да й помогнат и се надявали един ден тя да се появи и да си го прибере.

Детето е добре, на сигурно място е

От вчера детето, което полицаите наричат Мария, е под грижите на специализираната в трафика на деца фондация “Усмивка на детето”. Експерти заявиха, че момиченцето почти не говори гръцки, а комуникацията с него става на цигански език. Спокойно е и в добро здраве. Според експерти трафикантите на деца избират руси и красиви малчугани - точно като 4-годишната Мария.

От фондацията разпространиха специален плакат с описанието на детето и апелират всички, които знаят нещо по случая, да се свържат или с тях, или с гръцката полиция.

Реакции по света

Новината за русото дете в цигански катун веднага стана водеща в много световни медии. Повечето сравняват случая с три-годишната Маделин Маккан от Лестър, която през 2007 бе отвлечена в Португалия.