Втора седмица 34-годишният Карид Мехмед от разградското село Голяма вода се възстановява в социален център в Симитли, след като преди това бе лекуван в болница, съобщи bTV.

Вече се храни се и се опитва да се движи. Досега пастирът не говореше, но вече потвърждава, че е държан насила в южната ни съседка. Бил вързан в мазе с още пет души в продължение на пет месеца.

Кадир отрича да е катастрофирал, както твърдят гръцките власти. Според тяхната версия е бил блъснат от камион и след 25 дни в болница изписан в добро състояние и предаден на българските власти.
В болницата в Благоевград, където приеха напълно изтощения мъж, обаче бяха категорични, че е в толкова тежко състояние, че е едва ли някой се е грижил за него, поне в последните 10 дни от престоя му в Гърция.

Кадир разказа, че в южната ни съседка заработвал около 600 лева.
Салих Мехмедджели от Варна го наел на работа и държал в плен без храна от април, за да му плати 2000 лева, че му е намерил работа като пастир в Гърция.
Салих идваше постоянно да си иска парите, казва Кадир.

Според персонала на социалния дом в Симитли той не е избягал от пленничеството, а е бил изхвърлен, за да умре навън, след като Салих разбрал, че няма как да му плати за "посредничеството".

Досега никой негов роднина не е потърсил Кадир Мехмед, макар сестра му да беше съобщила, че ще се върне от Турция. Той обаче казва, че вече е добре.