Богатите служители на Темида всъщност са с къщи в Гърция, каза бившият правосъден министър Антон Станков по БНТ тази сутрин. Той уточни, че се носят разни слухове за определени хора, които са инвестирали доста пари там, но отказа да назове имена, защото “юристите работят с доказателства”.

"Дори не бих ограничил проверката само за Гърция, а бих потърсил имоти и сметки в други курортни държави, навсякъде където се пътува свободно с лична карта, навсякъде в ЕС", допълни той. 

Станков призова Висшия съдебен съвет (ВСС) да направи детайлна проверка на имотите на български магистрати в Гърция, защото явно собственост на българското Черноморие имат "дребните риби" в съдебната система, докато едрите притежават имоти в Гърция и различни европейски курорти.
"ВСС има ресурс да извърши имотната проверка на магистратите в чужбина и по-точно в Гърция", категоричен бе Станков.
Той смята, че не трябва да се действа кампанийно и предложи да се търси международно сътрудничество.

Станков категорично отрече да е водил преговори за безвъзмездно право на строеж на Учебен център на Висшия съдебен съвет в Приморско, докато е бил на министерския пост. Той призна, че също е имал разговори с бившия кмет на Приморско Димитър Димитров по времето, но темата на срещата е била откриването на Районен съд в курорта.
"Като министър на правосъдието имах ограничени права и нямах законовото право да се разпореждам със сградите на съдебната система, дори една химикалка не можех да купя. Несвойствена дейност за съдебната власт е да се строят почивни бази – какъв е този съд, който се занимава с хотелиерство?, попита реторично Антон Станков.