Това е петият пропускателен коридор на южната ни граница. 
Президентът Георги Първанов определи новия пункт като символ на дългогодишните приятелски връзки между България и Гърция. Откриването на пътната артерия съвпадна с 130-та годишнина от установяване на двустранни дипломатически отношения, предаде БНТ.

Новият ГКПП "Ивайловград-Кипринос" е сбъдване на 20-годишна мечта жителите на двете съседни общини. Големи са очакванията и за развитието на културно-историческия туризъм и развитието на българо-гръцките бизнес отношения.

"Гърция ще се закрепи в челото на нашите търговски партньори и като един от основните инвеститори в България. Очаквам туристическият поток в двете посоки да надхвърли доста този 1 милион, към който се стремим отдавна,  каза при откриване на новия ГКПП президентът Георги Първанов.  Той подчерта, че България и Гърция трябва да продължат активната работа за откриване и на останалите договорени гранични пунктове, като този при Кърджали-Комотини.
Според него така ще се засили ефекта от двустранните отношения.

За гръцкия президент Каролос Папуляс откриването на още един граничен пункт е воля за сътрудничество между двете страни. 
"Искаме да подобрим инфраструктурата, да подкрепим местните икономики и туризма в един труден, не само за нас, момент", изтъкна Папуляс.
Той обаче отново посочи реализирането на проекта Бургас-Александрополис като една от важните стъпки в общото сътрудничество. По-късно двамата президенти проведоха среща при закрити врата.