Зрителите "ще гърмят" с найлонови пликове, ако не се осигурят оръдейни залпове или фойерверки за изпълнението на Увертюра "1812" на Чайковски на последния концерт на Софийската филхармония в парка на двореца "Врана" - на 15 юли. Това е единствената вечер със сериозна програма на петия фестивал "Споделете музиката в двореца "Врана", организиран от филхармонията и Столичната община, отбелязва директорът на състава Найден Тодоров.

По думите му, след "академизма" през целия сезон музикантите сега ще правят преди всичко музика за удоволствие - собствено и на публиката. Виртуозният китарист Кристиян Райхер от Германия е солист на Софийската филхармония в последната вечер. Дирижира талантливият Крис МакКракен от Великобритания. Ще звучат още Увертюра към операта "Сицилиански вечерни" на Верди, Симфония номер 4 "Италианска" на Менделсон и Концерт за китара и оркестър "Аранхуес" на Родриго.

Откриването е тази вечер с фотоизложбата "90 години Софийска филхармония" и концерта James Bond Live in Concert. Композициите от незабравимите филми за Агент 007 ще дирижира маестро Найден Тодоров, а специални гости ще са вокалистите Милица Гладнишка, Криста, Рут Колева, Ягода Тренева и други.

Втората вечер - с Quatro Quartet и техните приятели, публиката ще се наслади на виртуозни интерпретации на мелодии от всички краища на света, включително Индия и Пакистан. Специално място е отредено на българския фолклор. Участват кавалджията Недялко Недялков, певицата Вера Гиргинова, перкусионистът Стоян Янкулов - Стунджи, кларинетистът Борислав Йоцов. Гост-вокалисти са Нели Рангелова и Сайра Алтаф от Пакистан. "Руски танц" на Чайковски, "Валс на куклите" на Шостакович във вариант за струнни, филмова музика от "Усещане за жена" и "Списъкът на Шиндлер" са между композициите в програмата.

Отговор на въпроса какво работи диригентът ще дадат ателието за малки и големи "Да свирим на оркестър" на 13 юли от 17.00 ч. и концертът "Пълнолуние" - от 19.00 ч., продукция на "Фортисимо фамилия" за деца и тийнейджъри. В приказната история за вампири и нощни приключения участват Юлиан Вергов, Ангел Ковачев и Илиана Коджабашева. Диригент е Павел Златаров.

"Музика под звездите" е озаглавен концертът на 14 юли с дамската формация BellaVoce и вокалния ансамбъл "Славяни". Акцентът е върху откъси от популярни мюзикъли и оперети като "Уестсайдска история", "Цигулар на покрива", "Фантомът от операта", а изненадата - интерпретациите на три емблематични български фолклорни произведения. Диригент е Славил Димитров.

Осигурени са паркоместа за гостите и два допълнителни автобуса, които ще изчакват до края на концертите. Разписанието е на сайта на Софийската филхармония. Билети има на касата в зала "България" и мрежата на Ивентим. Предвидени са и пакетни цени и отстъпки за два или повече концерта. При лошо време концертите ще са в зала "България".