С ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус тревогата сред българите отново започва да расте, но няма предразположение за затягане на мерките, коментират от "Галъп интернешънъл" на базата на данни от деветата вълна на бърз телефонен сондаж по темата, проведен между 25 и 27 юни сред 820 пълнолетни българи.

Снимка: Галъп

След като постоянно спадаше след пика си от април, сега тревогата в обществото ни по повод коронавируса отново расте, констатират анализаторите. Преди седмици 51 на сто са се страхували, че те или член на семейството им могат да се заразят с коронавируса. Сега този дял е 60 процента. Тези, които не се боят, са 39 на сто, а в началото на месеца са били 48 на сто.

В началото на юни 72 процента са смятали, че вирусът у нас вече е под контрол, докато сега този дял е само 38 на сто. Промяната е очевидна и се дължи на ръста на регистрираните случаи, отбелязват от "Галъп".

Снимка: Галъп

Заедно с тази промяна намалява и увереността, че до края на годината ще има пълно връщане към нормалния живот. Сега в това вярват 40 на сто, а седмици по-рано са били 61 на сто. Реципрочно, расте делът на онези, които не вярват, че до края на годината ще се върнем към нормалността в пълна степен.

Снимка: Галъп

Опасенията явно растат, но не се виждат признаци на паника. Тревогата остава далеч от пиковите си стойности, достигнати през април, коментират анализаторите. Според тях очевидно, обществото вече гледа на вируса с по-различни очи в сравнение с периода около началото на кризата.

Снимка: Галъп

Въпреки по-тревожната ситуация, мнозинство от 61 на сто е против ново затягане на мерките. 38 процента са на обратното мнение. Малцина остават тези, които не могат да преценят.

Явно надделява нежеланието за нови ограничения, посочват от "Галъп" и отбелязват, че вероятно и заради тази своя позиция, засега правителството удържа по-скоро положителните оценки, макар също да страда от ерозия на симпатията. Сега 59 на сто смятат, че правителството се справя добре, а 39 процента са на обратното мнение.

Снимка: Галъп

Две трети от запитаните твърдят, че и сега сами спазват ограничения. 28 на сто казват, че вече не спазват, а има и 6 процента, които твърдят, че никога не са спазвали. Може би в данните личи и известна декларативност, но те са достатъчно показателни за това, че немалка част от обществото вече започва да възприема отговорността си пред заразата, смятат от "Галъп" и припомнят, че предишно тяхно изследване е показало, че сериозно мнозинство съзнават, че отговорността е главно лична.

Убеждението, че заплахата е преувеличена остава на нивата, регистрирани наскоро - 59 на сто. Делът е сравнително висок на фона на данните за други държави по света и показва, че обществото ни продължава да не е склонно да преувеличава нивата на опасност, коментират анализаторите.

Явно, българите по-скоро се доверяват на идеята за лична отговорност и не показват признаци на паника пред опасността. В популярната напоследък теория "чук и танц" по-голямата част от обществото вероятно очаква по-умел "танц", а не нов "чук", обобщават те.