Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ се обърна към габровци с предупреждение за утежнена епидемична обстановка, свързана с коронавируса.

От инспекцията призовават за предпазливост и препоръчват на гражданите да избягват в близките дни посещения на места, където се струпват много хора - общински пазари, тържища и големи търговски вериги в пиковите часове.

В Габровска област от 7 март до 21 юли са диагностицирани 46 случаи, като само за осем дни - от 21 юли до 27 юли са регистрирани 56 лабораторно потвърдени случаи на COVID-19. Към днешна дата активните случаи в областта са 71.

В Габрово заразените са 24, от които 4 се лекуват в болница, в Севлиево има 44 заразени, в болница са 4, в Дряново има трима заразени, от които двама се лекуват в болница.

Осем души от хоспитализираните се лекуват в инфекциозното отделение на областната болница "Д-р Тота Венкова" и капацитетът на отделението е пред изчерпване, посочиха от РЗИ.

Когато се налага посещаване на места, където се събират много хора, от инспекцията препоръчват да се ползват маски, дезинфектанти за ръцете и за ръкохватките на търговските колички, както и да не се нарушава дистанцията от 1,5 метра между двама души. Задължително е носенето на предпазни маски в лечебни заведения, медицински центрове, аптеки, обществен и ведомствен транспорт.

Междувременно, сайтът marica.bg пише за семейство в Пазарджик - мъж и жена, които са починали от коронавирус. 

Жена на 69 години и нейният 73-годишен съпруг са починали в болница един след друг, в рамките на 24 часа след усложнение на коронавирусна инфекция. Живели в квартал "Младост", в непосредствена близост до Сградостроителната гимназия.

Преди повече от седмица съпрузите потърсили лекарска помощ заради грипоподобни симптоми. След направените тестове и положителни резултати за COVID-19 веднага били хоспитализирани, но за жалост дни по-късно починали.

За българин с положителен тест за коронавирус, който е избягал от задължителната карантина и се укрил, съобщава БНР. Обществеността бе алармирана за опасния случай и призована да помогне в издирването му.

Нашият сънародник е пристигнал в град Пафос в понеделник, 27 юли, и при проведения тест на летището е диагностициран с положителен резултат за коронавирус. Според протокола на кипърското Министерство на здравеопазването той трябва задължително и незабавно да бъде поставен под 14-дневна карантина.

Българинът е обявил, че ще пребивава в дома на негов приятел, също наш сънародник. Заразеният обаче не е открит на посочения адрес, когато екипът за епидемиологично наблюдение извършва проверка. Приятелят му отказва съдействие.

Веднага са сигнализирани полицията и здравните служби.

Кипърските власти обявиха случая за сериозен, тъй като носителят на вируса се движи свободно из града и застрашава общественото здраве.

След продължилата няколко часа полицейска акция в ранния следобед днес българинът е открит.