Това каза днес при посещението в родния град на своя баща президентът на Бразилия Дилма Русеф, цитирана от БТА.
Президентът на Бразилия пристигна на официално посещение у нас късно вчера, директно от Брюксел, където се срещна с европейските лидери. Според премиера Борисов това е знак на отношението на 5-ата в света икономика към България. По рано днес Дилма Русеф посети Велико Търново, където разгледа историческата крепост "Царевец".

По думите на Русеф след като 190-милионната Бразилия е дала възможност на милиони емигранти да съжителстват в мир и разбирателство, е възможно да бъде изграден свят на толерантност - без ксенофобия и различия между етносите, религиите и културите. Дилма Русеф подкрепи идеята на президента Георги Първанов, който съобщи в Габрово, че вече се водят разговори с ведомствата и с училищното ръководство в Националната Априловска гимназия да се изучава португалски език.
От своя страна президентът на Бразилия информира, че ще съдейства за откриване на курсове по български език в Бразилия, за да се сближат страните помежду си и да осъществяват културно и икономическо сътрудничество.

Президентът Георги Първанов е подарил на Дилма Русеф книга със стихове на Елисавета Багряна, писани при гостуването на българската поетеса в дома на Петър Русев, част от които са посветени на него, съобщи Дилма Русеф в 40-минутното си емоционално слово. Българският президент се е погрижил стиховете да бъдат преведени на португалски и Дилма Русеф ги прочете в Габрово.

На официална церемония в Националната Априловска гимназия президентът на Бразилия получи като дар от община Габрово бронзовата статуетка "Покоряването на Европа", чийто автор е 40-годишният местен скулптор Георги Балабанов.
Двамата президенти посетиха Регионалния исторически музей, където е разположена изложбата "Българските корени на Дилма Русеф". Експозицията с автор Красимира Чолакова, уредник в габровския музей, съдържа 85 снимки и оригинали на архивни документи, които проследяват историята на десет поколения от фамилията Русеви от 1735 година досега.

Историците от Габрово подариха на Дилма Русеф - ново нейно родословно дърво, което съдържа 598 имена и е изработено като луксозен свитък с дължина три метра, както и каталог с най-ценните експонати от изложбата. В местния музей президентът на Бразилия се срещна и с габровските си роднини Тошка Ковачева и Весела Колева - съпругата и дъщерята на покойния братовчед на Дилма Русеф - Цветан Ковачев. Сред далечните братовчеди на Дилма Русеф са говорителят на ЦИК Ралица Негенцова и покойният адвокат и политик Петър Корнажев.