Уникални мозъчни операции бяха извършена в столичната болница "Св. Иван Рилски". Световно известният неврохирург проф. Шарбел Монайе от Франция и българският му колега доц. Станимир Сираков оперираха момиченце на 4 години и младеж на 18 - и двамата с много сложни малформации на артериите и вените. По думите на лекарите операциите са минали успешно и само трябва да се изчака пост оперативния период.

Снимка: БНТ

До преди 3 месеца първата пациентка била напълно здраво дете. Но внезапно получила кръвоизлив в мозъка и той парализирал дясната ръчичка и дясното краче. В последствие в болницата "Св. Иван Рилски" установили мозъчна артериовенозна малформация в много рискова и сложна зона на мозъка. Детето не може да се лекува с конвенционалната неврохиругия. Единственият вариант е иновативният метод - трансвенозна емболия, съобщи БНТ.

"Преди хората се страхуваха от тази процедура, защото не беше още добре развита. Но тя си остава единствената, при която могат да се третират такива малформации от кръвоносни съдове, които кървят. Те приличат на помпа - ако затворим вената преди да сме освободили пътя на кръвта - тя просто ще гръмне и вие сами може да си представите какво би станало при такъв взрив в мозъка", заяви проф. Монайе. 

При тази техника лекарите се движат по съдовата система и след като достигнат до центъра на малформацията запълват патологичните съдове с т. нар. тъканно лепило. Така възстановяват нормалното кръвообръщение и премахват риска от по-нататъшно кървене.

"Сега остава да мине и пост оперативният период от поне 24 часа за пациентите, да няма някакви неочаквани усложнения, но всичко изглежда перфектно - на практика напълно излекувани пациенти", добави доц. Сираков. 

За 18-годишния младеж - това ще е равносилно на чудо. Той е с изключително тежка епилепсия, която, както при детето, не се поддава на стандартна терапия. След интервенцията и двамата вече имат всички шансове - за живот без припадъци.

Предвижда се в събота проф. Монайе и доц. Сираков да продължат с операциите. Първата пациентка е на 35 години. Тя е получавала кръвоизливи три или четири пъти досега. Третирана е неколкократно в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

"Малформацията й е много сложна и досега сме постигнали частичен резултат. Надявам се утре, с помощта на проф. Монайе, ако не успеем да приключим с цялата малформация, то поне да завършим една голяма част от нея. Този тип АВМ понякога се третират планово на няколко етапа. Утре ще преценим дали ще можем да решим проблема докрай", обясни българският лекар.

Втората пациентка е оперирана в Клиниката по неврохирургия преди три месеца и при нея е постигнато над 80-90% редуциране на малформацията. Лекарите са оптимисти, че след втората процедура утре, тя ще бъде излекувана докрай.