Всички 73 български граждани, включително и сезонните работници в земеделието, които не бяха допуснати да влязат на територията на Франция, кацнаха на Летище София с полет от "Шарл де Гол" в Париж, предава "Булфото".

Разходите по връщането им в България са поети от авиокомпанията превозвач. Съгражданите ни не бяха допуснати на територията на Франция заради ограничителните мерки в страната, свързани с коронавируса.

Още снимки вижте тук>>>

Завеждащият консулската служба Милена Узунова беше на летището заедно с групата българи и вчера, и днес до тяхното качване на борда на самолета.

"Имахме огромното желание, тъй като втора-трета година работим като сезонни работници - бране на ягоди. Имахме договори, документи", разказа Севинч, една от пътничките.

Жената уточни, че на 3 май е заминала първата група сезонни работници от 40 човека.

"Те отидоха, почнаха работа, ние на пети, като разбрахме, заминахме при същите условия, същите документи", разказа жената пред Дарик.

"Веднага казаха - документите ви са фалшиви. Цял ден ни държаха без капка вода, без да ни дадат нищо за ядене", описа тя ситуацията на летище "Шарл де Гол" в Париж.

Снимка: Булфото

Българите не се притеснявали от коронавируса, защото работата им е навън на полето и смятат, че на открито не е опасно. Плащането, което било обещано по договор, е за 10 евро на час или 80 евро за 8-часов работен ден.

Жената призна, че няма да се върне никога повече във Франция да бере ягоди. Друг от групата разказа същото - че били обвинени, че документите и договорите им не са изрядни.

"Дадоха по една чаша вода, закараха ни в лагера на Червения кръст, но за мен това е арест. Документи имахме, всичко, договори имахме", свидетелства и този българин.

Той е възмутен, защото по същото време на парижкото летище постоянно кацали самолети от различни страни, сред които Китай и Индия.

Договорите на гурбетчиите ни били сключени с български фирми, които нищо не знаели за проблема. Заминали, защото решили, че щом има полети, значи е разрешено, свидетелства още мъжът.

Повечето от върнатите българи са категорични, че ще търсят правата си.

Снимка: Булфото

На летище София ги очакваха линейки. Всички ще бъдат под карантина за 14 дни.

От 17 март във Франция не се допускат чуждестранни граждани, а на 8 април бе обявено, че се забранява и влизането на сезонни работници. Позволява се на френските граждани и граждани на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Великобритания заедно със съпруг/съпруга и децата им да влязат във Франция, за да достигнат до дома си, ако имат разрешение за пребиваване.