Изпълнението на ангажиментите за строеж на Националната детска болница трябва да започне незабавно! Това се посочва в отворено писмо на Фондация "Искам бебе", което е адресирано до премиера, председателя на Народното събрание, министрите на здравеопазването и образованието, кмета на София и депутати.

"Време е да престанем да говорим за сгради, време е да говорим кой и как ще работи в тях", посочват от фондацията и предлагат своята помощ.

Ето и цялото писмо:

Преди всичко, от името на Управителния съвет и огромния доброволчески екип на Фондация "Искам бебе", бихме желали ДА БЛАГОДАРИМ за проявената съпричастност, разбиране и професионализъм относно решението за построяването на НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА!

Всички ние - като майки, които много трудно са се сдобили с най-ценното - да станем родители, оценяваме постигнатия консенсус като екипна грижа на много засегнати страни. Разбрахме едно - когато поставим каузата за децата на България над всичко и направим разумни стъпки заедно - неправителствените организации, най-добрите специалисти в областта на детското здраве, родителски комитети, местна власт и разумни политици - проектите се случват. Винаги, и в европейски мащаб, посочваме примера за действащия успешно Фонд Ин витро (Център за асистирана репродукция), който само преди 11 години беше "мисия невъзможна", грижата за семействата, мечтаещи за деца беше нулева, хората продаваха жилищата си, за да имат рожби, защото не можеха да заплащат огромните суми за ин витро процедури! Днес, обаче, държавата осигурява над 20 000 лева на всяка двойка, която се подлага на лечение. Родиха се над 10 000 деца, има хиляди бременни жени в очакване на своите деца, а Общините осигуряват над 1 000 000 лв годишно, за да подпомагат семействата по места!

Не напразно споделяме това.

Защото всяко огромно постижение в държавата ни има своята история и това трябва да се помни, за да бъде пример за порастване на нашето общество.

Затова днес, от позицията на активни граждани, които, заедно с Вас, не спираме да правим България по-добро място за живеене за нашите деца, заявяваме категорично:

Изпълнението на ангажиментите за строеж на Националната детска болница трябва да започне незабавно!

Контактуваме непрекъснато със здравни специалисти и сме обединени от това, че мястото е изключително подходящо, поради близостта му с водещи специализирани лечебни заведения и ДЕЦАТА НИ ще могат да получат интегрирана медицинска помощ!

Към екипа на Фондация "Искам бебе" непрекъснато се обръщат много млади лекари и бъдещи здравни работници, които биха желали да специализират в областта на АГ и Педиатрията, защото искат да останат да работят в България, ако им се предложат добри условия.

Считаме за особено подходящ моментът с изграждането на Детската болница да бъде насърчен веднага с по-голям прием на студенти по медицина и в специалностите на професионалистите по здравни грижи, медицински сестри, лаборанти, рехабилатори, логопеди, психолози, лекарски асистенти за децата на България.

Приемете това ОТВОРЕНО ПИСМО като подадена ръка (готови сме да съдействаме с доброволен труд и експертна помощ според възможностите си) и насърчение за стартиране на изпълнението на поетите от министър-председателя на България ангажименти на 27 май т.г., а именно "Ще се строи чисто нова Детска болница, скелето на старата се бута!"

Времето е най-ценният ресурс за всички нас. Борим се с години, за да имаме деца и днес ще продължим да следваме майчинския си дълг - да осигурим здравето и просперитета на децата ни! Настояваме за незабавна дискусия за бъдещето на педиатричната помощ и за подготовка на стратегия как ще бъде подпомогната тя през следващите години.

Време е да престанем да говорим за сгради, време е да говорим кой и как ще работи в тях.

Вярваме, че можем. Защото имаме уникални специалисти, които са преди всичко хора с огромни сърца и е важно да ги запазим тук, в България!

Защото заедно с всички ВАС можем! И сме го доказали през годините!

С уважение,

Мария Янева

Председател на УС

Радина Велчева

Основател

Доброволчески екип

Фондация "Искам бебе"