Фестивалът за древни култури "Слънцето на Тодорка" се провежда от 10 до 14 септември край археологическия обект на раннонеолитното селище с култов център от първата европейска земеделска цивилизация в местността "Валога" край врачанското село Оходен.

Грънчар, тъкачи, копаничар и други са част от алеята на занаятчиите, където посетителите имаха възможност да си купят сувенири, както и да си ги изработят.

Фестивалът е създаден през 2014 г. по идея на Сдружение ТЕМП-АРТ и Регионален исторически музей - Враца и се реализира традиционно от Община Враца, Младежки дом - Враца, Регионален исторически музей - Враца, напомня severozapazenabg.com.

В настоящото издание на фестивала съдействие оказват за пореден път и Областна администрация - Враца, Българският младежки червен кръст - Враца, Сдружение ТЕМП - АРТ и Българската асоциация на аматьорските театри - БААТ.

Фестивалът традиционно се организира в три секции:

- Арт секция - артистични реконструкции на древни ритуали и легенди. Любителски групи ще се включат в музикални танцови програми и творчески уъркшопове.

- Научна секция - кръгли маси и дискусии на археолози, научни работници и представители на различни сдружения и институти, занимаващи се с теми свързани с древността, древното познание и етнографията ще представят последните новости от света на археологията и древната история.

- Детска образователна секция - Експериментални лаборатории за деца и възрастни по керамика, обработка и производство на накити и култови предмети от кост, изработване хляб от лимец с реплики на автентични съоръжения и инструменти, грънчарство, тъкачество, копаничарство, обработка на вълна, стрелба с лък, археологическо училище. Участниците в археологическото училище ще получат сертификат за елементарен курс по археология.

Емблема и запазен знак на Фестивала е графично изображение на нефритния амулет, Богинята майка свързан с раждането, открит в местността Валога край Оходен. Амулетът е уникален за нашите земи и е със стилизирана форма на раждаща жена.