Те настояват за среща с премиера Бойко Борисов и подготвят нови протести, предаде БНР.

Засегнатите животновъди се събраха край димитровградското село Радиево, за да обсъдят исканията си, които ще внесат в Министерството на земеделието тази седмица.

Те не са доволни от получените обезщетения, тъй като с тези пари не могат да покрият получените кредити.

Хората настояват за компенсации и за шестмесечния период, в който нямат право да отглеждат нови животни.

"Колкото тече карантината, за този период да ни бъдат изплатени загубите от нереализирано мляко. Те ни забраняват да гледаме животни, никой не казва: "Хора, през тези шест месеца вие какво ще ядете?", коментират потърпевшите фермери.

Предвижданото обезщетение сега за умъртвено животно е в зависимост от възрастта и теглото на животното - от 936 лв. до 1159 лв. за възрастни животни.

Заразата продължава да се разраства. В началото на май в България имаше 34 огнища на заразен нодуларен дерматит.  Миналата седмица обаче бяха открити нови огнища в Благоевградска и Смолянска области. 

Вирусното заболяване се пренася изключително лесно от комари и кърлежи, но преносители могат да бъдат диви животни и дори хора. Според експертите най-уязвимите райони за нодуларния дерматит са поречията на реките.

Междувременно Министерство на земеделието съобщи, че тази седмица в страната ще бъдат доставени 100 хиляди ваксини срещу заболяването.
Това е третият транш от ваксините, с който окончателно ще бъдат имунизирани всички животни в Южна България, за които има опасност да се заразят.

Миналата година в съседна Гърция масовата ваксинация на едрите преживни животни обаче е дала слаб резултат, припомниха ветеринарни лекари.

Преди дни страната ни поиска Европейската комисия да промени правилата за справяне със заразния дерматит, като настоя да се убиват само животни, които имат признаци на заболяването.

От агроведомството изчисляват, че справянето със заразата ще струва на страната ни около 15 млн евро.