Фармацевтичният съюз и НЗОК са постигнали съгласие, обяви пред журналисти проф. Момчил Мавров, който изпълнява длъжността управител на Националната здравноосигурителна каса.

"Възнаграждението аптеките ще го получават като процент от стойността на отпусканите медикаменти, като този процент ще бъде 15%. Максимумът е 25 лв. на лекарствен продукт", обяви той пред журналисти. цитиран от БТА. 

По-рано днес се състоя среща с представителите на Българския фармацевтичен съюз, на която окончателно е било взето решение относно заплащането на аптеките.

Досега лекарите изписваха до три безплатни лекарства на хронично болен на една рецепта, като аптеките ги продаваха без надценка. Като компенсация получаваха по 5 лева за обработка на всяка рецепта.

В края на мандата си редовното правителство обяви, че 56 лекарства за сърдечни болести стават напълно безплатни за пациентите от април т. г., а други над 300 са с намалено доплащане. Според статистика на Касата от мярката се възползват над 600 000 пациенти. С това и разходите за обработка на рецепти нараснаха.

За да се реши проблемът от МЗ предложиха всички безплатни медикаменти да се изписват на една рецепта, на което фармацевтите реагираха с протести. Последваха спешни преговори с касата за промяна на правилата за финансиране на обработката на рецепти за безплатни лекарства.

Предложението на здравното министерство предизвика протести, а няколко аптеки дори подадоха предизвестия за прекратяване на договорите с касата. Собственици на аптеки предупредиха за масови фалити, тъй като 70% от приходите на една аптека в общия случай идват от НЗОК. 

Въпреки че от касата твърдяха, че от април, когато беше въведена мярката, плащанията към аптеките са се увеличили с 11%, днес е постигнато съгласие аптеките да получават 15% от стойността на отпусканите медикаменти.