Българският фармацевтичен съюз /БФС/ все още не е подписал анекс за удължаване на срока на договора на аптеките с НЗОК, съобщиха от съсловната организация. Настоящият договор изтича в неделя.

На 26 октомври пред президента Румен Радев беше поет ясен ангажимент предварително предложените от БФС мерки за подобряване на достъпа на пациентите до фармацевтични грижи да бъдат приведени в действие, припомнят от БФС.

На днешна среща с членове на Надзорния съвет на НЗОК фармацевтите са очаквали финализиране на поетите ангажименти в писмен вид. Решението на проблемите е било отложено от Надзорния съвет чрез позоваване на процедура, въпреки изтичането на сроковете по подготвянето на бюджетната рамка за следващата година, допълват от БФС.

Все още фармацевтите изпълняват електронни предписания на пациенти с COVID-19 без адекватно възнаграждение за поетия професионален риск, припомниха от съсловната организация. В зависимост от решението на Надзорния съвет на предстоящо заседание Управителният съвет на БФС ще обсъди с регионалните колегии участието си в преговорния процес.

Преди два дни фармацевтите изпратиха писмо до медиите, в което стана ясно, че Българският фармацевтичен съюз е завел колективен иск срещу Народното събрание и срещу Министерския съвет заради дискриминационно отношение към тях от държавата по времето на пандемията.

По този повод проведоха и среща с президента, пред когото настояха да получават по 10 лева за обработена COVID-рецепта и стимули за разкриване на аптеки в малки и отдалечени населени места.

От БФС твърдят, че са дискриминирани спрямо останалите заети на първа линия в борбата с пандемията. От 1 декември от 100 000 лева до 500 000 лева са нужни за подпомагане на фармацевтите до края на годината.