Омбудсманът поиска списък с лекарства, които дават положителен тест за дрога. Поводът са наскоро влезлите в сила законови промени, които предвиждат конфискация на автомобил, ако водачът му е пиян или дрогиран.

Изготвянето на списъка обаче, би било скъпа и сложна задача, твърдят медиците. Пред Bulgaria ON AIR медици и фармацевти обясниха кои лекарства биха могли да дадат положителен резултат при тест за наркотици.

Противовъзпалителни лекарства, аналгетици, лекарства за суха кашлица, антибиотици, антидепресанти - това са само част от медикаментите, които могат да повлияят за фалшиво положителен резултат на полеви тест за наркотици на пътя. 

"Спрей за нос може да даде позитивен резултат при тест, лекарства за високо кръвно налягане, за болка, възпалителни", поясни Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Системното приемане на тези лекарства, дори и в малки концентрации, биха могли да дадат фалшиво положителен резултат. Стотици хиляди българи страдат от високо кръвно, съответно вземат и лекарства за това. Други пък всекидневно употребяват болкоуспокояващи, което ги прави уязвими на пътя с новите разпоредби.

Борислав е шофьор вече над 30 години. Взема различни лекарства и знае, че след употребата им може да бъде показан положителен резултат при тест за наркотици. 

"Взимам хапчета за високо кръвно налягане, защото съм хипертоник. В тях има упойващи вещества, които подтискат функциите на водача. Имам и други хапчета, които ползвам при стомашни проблеми - язва, в тях също се съдържат. Одобрявам, ако се създаде списък с лекарствата, които съдържат наркотични вещества, за да се знае от всеки един водач какво взима", коментира той.

След нововъведенията в правилника за движение по пътищата, че след положителен тест за алкохол и наркотици автомобилът може да се отнема - Министерството на здравеопазването започна да изготвя списък с медикаменти, чието въздействие може да заблуди резултатите на пътните полицаи. От ведомството уточняват, че той ще има само препоръчителен и информативен характер. Целесъобразността от създаването на списък на лекарствени продукти, които не съдържат наркотични вещества, но чиято употреба може да доведе до фалшиво положителен тест за наркотици, следва да бъде преценена съвместно с останалите компетентни институции по прилагането на нормативната уредбa в тази област - Министерството на вътрешните работи и Министерството на правосъдието", поясняват те в позицията си.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев смята, че подобен предупредителен списък с лекарства може да помогне на шофьорите да спекулират.