"Цената още не е осъзната. Засега виждаме само позитивите. За разлика от предишните индустриални революции, в които се е вдигало само нивото на работа, сега се променя философията на обществото", отбеляза футурологът от БАН д-р Мариана Тодорова.

В студиото на "Денят ON AIR" тя отбеляза, че в момента има доста технологии, които ще удължат човешкия живот.

"Със стволови клетки ще се отглеждат органи, чрез които ще можем да рециклираме тялото си. Същото ще може да се прави и с 3D и 4D принтери. Тези техники частично са прилагани към хората. Разчитането на човешкия геном отваря вратите към проектирането на бебетата, тъй че да се избегнат болестите, които ги очакват през живота", подчерта гостът.

Но тук идва редът на етиката и философията. Според футуролога когато технологиите започнат да решават повечето наши проблеми икономиката, политиката и религията ще изгубят сегашния си смисъл.

"Системи за изкуствен интелект ще ни казват с кого да общуваме, като следят хормоните и настроението ни. Други ще следят здравето ни или ще ни помагат във всекидневния живот. Има хора, които вярват, че ще си партнираме с изкуствения интелект много естествено. Трябва да признаем, че хората имат предразсъдъци към негативното", посочи д-р Тодорова.