Категорично няма риск София да остане без парно, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова в интервю за БНТ.

Преди дни стана ясно, че "Булгаргаз" съди "Топлофикация София" за 35 милиона лева, като тази сума е само част от общия дълг от 120 милиона лева, който столичното дружество има към газовата компания. 

"Топлофикация София" на практика е преустановила плащанията за доставен природен газ. Не може "Булгаргаз" и не бива "Булгаргаз" да покрива задължения за своя сметка на клиент, включително и на "Топлофикация София", каза шефът на дружеството Николай Павлов.

"Разговарях с двамата директори на двете търговски дружества, след като си размениха реплики по медиите. "Топлофикация" не е спирала да плаща, разбира се с много по-бавно темпо, отколкото "Булгаргаз" очаква.

На 1 август от "Топлофикация" са преведени 7 милиона лева. Двамата директори се уточниха за начина на плащане до края на месеца", каза още Фандъкова.

Кметът обясни, че винаги в този период възниква такъв проблем, защото има разлика в начина на плащане.

"Булгаргаз изискват предварително плащане по прогнозни количества, а "Топлофикация" получава своите плащания след изравнителните сметки. Така че това е част от взаимоотношения между двете търговски дружества. И категорично - нито аз, нито министърът на енергетиката сме допуснали досега и няма да допуснем това да се отрази на отоплителния сезон", каза още Фандъкова.