Презасторяването в някои квартали на София е много сериозен проблем, който съществува от десетилетия. Беше допуснато връщането на земи в междублокови пространства, в дворове на училища и детски градини и в парковете. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред Нова тв.


Според нея не е тайна, че в Южен парк от десетилетия съществуват голяма част частни терени. "Аз разбирам много добре хората, които протестират. Затова и вчера на Общинския съвет дадох пример с моя квартал, защото аз самата съм потърпевша. Защо и как се е случило това също се знае, но е хубаво от време на време и да се коментира, за да знаят хората не само факта, но и причината за проблема", каза още тя.

"Смея да твърдя, че съм участник в решаването на тези казуси. Като кмет съм поискала от Народното събрание спиране и посочване на краен срок за връщане на земеделски земи. За съжаление все още няма такова решение, но аз призовавам политиците да подкрепят това предложение", коментира още тя.

На въпрос дали ще се кандидатира отново за кмет на София, тя отговори: "Със сигурност ще обявя своето решение, когато го взема. Това ще бъде, когато наближи времето за това".

"Всички кандидати съм сигурна, че внимателно обмислят и вземат решения и се надявам, че ще предложат добри предложения за града. За съжаление виждам, че насоката на кампаниите обикновено е в негативен план", каза още тя.

Относно подадената оставка на шефа на "Строителния контрол" в Столичната община - архитект Влади Калинов, Фандъкова коментира, че архитект Калинов е много компетентен професионалист, но и той се е съгласил, че има нарушения във връзка с терасата на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

"Безспорно за мен доверието е изключително важно. Доказала съм, че не допускам да има съмнения в законосъобразността на нашите действия. Архитект Калинов си дава сметка за това и подаде своята оставка, която аз приех", каза Фандъкова.