Започваме подготовка за откриването на първия в София общински детски медицински център в район "Възраждане", в бившия център по наркомании. Това съобщи днес пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова в АГ болницата "Майчин дом", където разгледа нова апаратура за проследяване на сърдечните тонове на плода на бременни жени от вкъщи.

Кметът Фандъкова съобщи, че сградата на ул. "Пиротска" вече е освободена, предстои ремонт и закупуване на оборудване.

Детската поликлиника, както работно я нарече кметът, ще даде възможност за оказване на първа помощ на деца в едно добре оборудвано доболнично лечебно заведение с отлични специалисти от различни области на медицината. Те ще правят цялостна диагностика и при необходимост ще насочват пациентите за продължаване на лечението в болници.

Кметът Фандъкова изтъкна, че от няколко години стои и се бори за идеята за откриване на детска болница в София. Тя припомни, че има решение на Министерския съвет за това и се надява Министерството на здравеопазването да успее бързо да организира процеса. До реализирането на тази голяма цел, както отива на Столичната община да бъде лидер, ние ще сме готови с детската поликлиника, заяви столичният кмет.

Знаем, че големият проблем за родителите в София е обикалянето от клиника на клиника, докато се постави точната диагноза на детето. Това е изключително притеснително, коментира кметът и заяви, че очаква екип от специалисти от общинските болници да подготви концепцията за новия детски медицински център. Сградата я имаме, ще осигурим средства за нейното ремонтиране и оборудване, посочи Фандъкова.

Столичният кмет представи днес третото ново лице в листата на общинските съветници на ГЕРБ за предстоящите избори, след арх. Ивайло Петков и проф. Иво Петров. Това е гинекологът проф. д-р Асен Николов, началник на родилната клиника в "Майчин дом", един от националните консултанти по акушерство и гинекология, председател на Българско дружество по акушерство и гинекология. По думите на кмета Фандъкова проф. Николов е доказан професионалист и изключително авторитетна личност. Той е участвал в общинската комисия по асистирана репродукция и е един от създателите на инвитро програмата на Столичната община.