Кметът на София Йорданка Фандъкова тази сутрин отиде на работа с тролей номер 9. Причината тя да се качи на градския транспорт е инициативата на Столичната община за по-чист въздух. Всички общински служители днес няма да ползват личните и служебните си автомобили, за да дадат пример. Пред сградата на общината на ул. "Московска" 33 пък паркоместата са преградени с кашпи с цветя, за да не могат да се използват.

В инициативата за по-чист въздух, която се организира съвместно с посолството на Великобритания у нас, се включиха хиляди служители от частния сектор, банки, министерства, институции, районни администрации. Целта е да се насочи внимание към личния принос на всеки за подобряване качеството на въздуха и затова Фандкъкова даде личен пример.

"Нито една институция не може да се справи сама с този проблем. Без личното участие на всеки, няма да успеем. Моят призив към всеки, който иска да се включи, е да избере своят начин как да го направи: да остави личния си автомобил за ден, да избере да се придвижва с градския транспорт, пеша, или с екологична алтернатива като електромобил под наем", призова Фандъкова.

Участие в Деня за по-чист въздух вземат и над 100 училища и детски градини в столицата, които с различни инициативи, включително с тематични информационни инсталации, тематичен "Час на класа", засаждане на растителност в дворовете или писане на есета се включват в инициативата.

Управляващите вече обявиха, че целта на вдигането на данъка на старите коли не е повече приходи за хазната, а екологичен ефект.

"Увеличението на данъците на старите автомобили няма да доведе непременно до това хората да се откажат от тях. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова. Но разберете, че трябва да се правят стъпки. Трябва да променим нагласата си. Няма как да искаме по-чист въздух, ако караме старите коли в градовете си. Поне в градовете има алтернатива", коментира Фандъкова и уточни, че алтернативата е градският транспорт, велосипедите и ходенето пеш.

"Трябва да имаме кампании, да имаме нагласата и ние разчитаме много на медиите, защото няма как иначе да искаме промяна", каза още кметът.

Снимка: leaderstoday.eu