Кметът Йорданка Фандъкова увери, че до три години ще бъде осигурено място за всяко дете над три години в детско заведение в София. По нейното мнение е е резонно родителите, чиито деца не са приети в детска градина или ясла, да бъдат компенсирани. Фандъкова очаква правителството да реши как да бъдат изплащани компенсациите.

"Беше намерено решение без да се ангажира общината, да може финансите, които ние имаме, да използваме за строителство, защото, да, наистина, резонно е родители да бъдат компенсирани, но по-важното е и за родителите, и за децата да осигурим отварянето на нови места, за да могат да посещават детските градини", коментира Фандъкова, цитирана от БНР.

"След влизането на закона вече държавата ще определи начина, по който да бъдат отпускани тези компенсации, а ние продължаваме изключително интензивно и усилено да строим", добави кметът.

За понеделник, 14 септември, е насрочен нов протест на родители заради недостатъчните мета в детските градини в София. В отговор кметът Йорданка Фандъкова обяви, че ще бъде представена сериозна инвестиционна програма за строителство на сгради на детски градини и проблемът ще бъде решен.

Промени в Закона за предучилищното и училищното образование предвиждат неприетите деца в детска градина да получават компенсация от държавата. Компенсация ще се получава за тези деца, които са кандидатствали за прием, но не са били приети. Сумата ще бъде равна на тази, която получават за издръжка децата в детските градини. Може да се възползват родителите на деца от 3-годишна възраст до приема им в първи клас.