И през 2019 година не залагаме увеличение на местните данъци и основни такси, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар за представянето на проектобюджета на Столична община за 2019 година.

"184 млн. лева повече са собствените ни приходи", посочи тя. "Предложението ни е да се приемат минимални прагове за автомобилите и имотите в курортните селища", уточни още тя по повод последните промени в закона. Най-много пари в бюджета на столицата са заделени за градския транспорт - 447,9 млн. лева, а 306 млн. от тях са за строителството на първия и втория участък от третата метролиния.

"Нашето предложение към момента е проектобюджетът на Столична община за 2019 г. да бъде в размер на 1 млрд. 623 млн. лева". Това каза кметът на Столична община /СО/ Йорданка Фандъкова по време на представянето на проекта за бюджет на СО за 2019 година в Правец. По думите й капиталовата програма, която се разписва в бюджета, е в размер на 551 млн. лв. като от тях 58 процента са средства, които са защитни и привлечени от европейските програми. Техният размер е 324 млн. лв.

Йорданка Фандъкова посочи, че общо за транспорт и транспортна инфраструктура се предвиждат 447,9 млн. лева, като 306 млн. лв. са отделени за строителството на първия и втория участък на третата линия на метрото. Тя обяви, че следващата година ще бъдат пуснати в експлоатация първите 8 км от бул. "Владимир Вазов" до "Красно село". През 2020 г. ще бъдат готови и следващите 4 км. По този начин метрото ще достигне до Околовръстния път при Горна баня. Там в момента се изгражда и ж.п. гара, за да има връзка с интермодерен терминал, добави столичният кмет.

"Средствата, които предвиждаме за строителството на метрото за следващата година, които са в размер на 306 млн. лева, включват и общинското финансиране, което е в размер на 82,5 млн. лв.", съобщи Йорданка Фандъкова. Тя допълни, че останалите средства са осигурени по Оперативна програма "Транспорт".

За изграждането на ремонта на основни улици и булеварди, в които влизат и 15 големи обекти, средствата са 47,5 млн. лв., посочи Фандъкова. 38 млн. лева са заложени за ремонт и поддръжка на улиците на територията на цялата община. Предложението е да бъдат инвестирани 4,5 млн. лв. за изграждането на улично осветление, каза още кметът на СО.

32,8 млн. лева са предвидени за закупуването на 13 нови трамвайни мотриси. Отделно, заедно с общинското дружество "Столичен автотранспорт", ще се инвестират около 100 млн. лева за закупуването на нови автобуси, допълни Фандъкова.

За поддържането на чистотата на града, както и за възстановяване на паркове, градски градини и междублокови пространства, се отделят 167 млн. лв., добави столичният кмет. Фандъкова изтъкна, че 6 млн. лева. повече в сравнение с изминалата година ще бъдат насочени за повече миене, машинно метене и събиране на едрогабаритни отпадъци. "Това са мерки, които сме заложили в програмата ни за подобряване на чистотата на атмосферния въздух", каза Йорданка Фандъкова. За поддръжка на зелените площи са предвидени 8,6 млн. лв.

Кметът на Столична община посочи, че в инвестиционната програма са заложени и 17,7 млн. лева за рекултивация на стари сметища. Предвижда се създаване на общинска мрежа със сензори за измерване на чистотата на атмосферния въздух. Ще бъдат закупени 22 сензора за 670 000 лева. Към тях се добавя и закупуването на мобилна автоматична станция за измерването на качеството на атмосферния въздух. "Това безспорно ще ни позволи да имаме по-точна информация, съвсем научно подплатена, за да предприемаме по-адекватни мерки", заяви Йорданка Фандъкова.