"Гарантирам, че няма да платя и лев за некачествено свършена работа. Именно заради това беше глобен и надзорът на ремонтните дейности на ул. "Граф Игнатиев. Санкцията е първа и последна, защото при още грешки следва разваляне на договора". Това заяви в ефира на "Здравей, България" кметът на София Йорданка Фандъкова по повод реконструкцията на улицата и градината пред храма "Свети Седмочисленици".

Вчера стана ясно за ремонта на "Граф Игнатиев" Столична община е платила на изпълнителя "Джи Пи груп" към момента 4.8 млн. лв. Сумата е аванс по договора със строителя, който е на обща стойност 24 млн. лв..

Градоначалникът благодари на гражданите за сигналите и за проявеното търпение. И призова да се изчака краят на ремонта, за да се види крайният резултат.

"Поканих и нашите партньори от Университета по архитектура, строителство и геодезия да участват в процеса, за да са сигурни хората, че има външен, независим контрол", каза още Фандъкова. И допълни, че не е съгласна с упреците на "политическите сили, които в миналото доведоха София до разруха".

"Доказала съм, че съм абсолютно безкомпромисна към изпълнителите. Не ме интересува името на фирмата и е известно, че съм налагала най-големите глоби в страната", каза още кметицата. Колкото до сроковете, всеки ден закъснение ще струва по 240 000 лева на изпълнителите на ремонта, като максималната санкция може да бъде в размер на 4 млн. лева, допълни тя.

Фандъкова бе категорична, че ремонтът на "Графа" е стартирал след продължителни дискусии и консултации. Подготовката на проекта започнала още преди пет години.

"Още веднъж моля: нека да приключи ремонтът и всеки да отиде да го види на място, а не да се предоверява на оценките и вкуса на други хора", каза още тя.

Столичният кмет коментира и предстоящото обновяване на площад "Света Неделя". В петък започва дискусията за критериите за работа. Да се включат с идеи са поканени опитни, големи студиа от цяла Европа. В близко бъдеще ще се търсят инвеститори и за облагородяване на пространството между булевардите "Мария Луиза" и "Христо Ботев".  

Вчера стана ясно, че от Камарата на архитектите у нас имат опасения, че съществуват проблеми около конкурса за реконструкция на столичния площад "Св. Неделя". Проблемът в конкурса спирал реконструкцията.  Във връзка с тези твърдения кметът на Столична община Йорданска Фандъкова и главният архитект на София Здравко Здравков ще се срещнат нес с представители на камарата.

Главният архитект вече веднъж намали критериите за участниците в конкурса. Сега обаче Здравков е категоричен, че повече промени няма да се правят. Той се надява да се постигне консенсус с Камарата на архитектите.  Според Здравков до конкурса трябва да се допускат само доказали се проектанти с богат опит.