Над 80% от софиянци носят маски в градския транспорт. Повечето хора в София спазват мерките. Всеки вече познава заразен или болен и хората са отговорни. Много е важно да спазваме мерките. Както всеки един човек и аз имам близки и приятели, които вече са болни, или са преболедували коронавируса. Това се случва навсякъде, затова е много е важно да спазваме мерките - маските и дистанцията са най-лесните, но и най-ефективните от тях. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред Нова тв.

"Много внимателно следим данните всеки ден. Мерките се предприемат на базата на тях. Трябва непрекъснато да правим баланс, така че да се вземат мерки, които ще доведат до намаляване на случаите", каза тя.

"София първа въведе всички рестриктивни мерки. Първи затворихме нощните заведения, гимназии. Следим всички данни, за да се взимат само работещите мерки. Давам предложения за столицата и на здравния министър. Сега не е време за политически битки. През лятото направихме всичко възможно за болниците в София. Проблемът с медиците не е от вчера", отговори Фандъкова на изказване на президента, че управляващите са пропуснали подготовката на лечебните заведения през лятото.

"Имаме траен положителен процент на антгенните тестове - 30% от тестваните са заразени", разкри столичният кмет.

"Контролът в столицата е изключително строг - правят се по няколко пъти проверки и на Коледния базар. Има актове към търговците и собственика на базара. Вчера решихме Коледният базар да работи до 20 часа. Консумацията на място е забранена. Няма риск за хората, ако не се струпват, носят маски и взимат храната си за вкъщи, съобщи градоначалникът.

"Тази вечер в 19 часа ще се запалят коледните светлини в София без публика и тържество", каза Йорданка Фандъкова.

"Проблем с мръсния въздух имаме, в момента той не е много сериозен, коментира Фандъкова европейските данни за днес към 8 часа. - Климатичните условия, горенето на неподходящи предмети и въглища и колите са причината за лошото качество на въздуха. Затова защитихме два проекта за безплатна смяна на отоплителните инсталации. Смениха се и 500 филтри на комини, които не могат да участват в програмата за смяна на уредите."