Това лято ще бъде още по-работно. Това заяви пред bTV кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Грижата, инвестициите, които правим, показват ясно моето отношение към парковете и строителството в тях. Само преди няколко години никой не искаше да ходи в парковете, защото не се косяха. Сега почти няма място в парковете. Продължаваме това поддържане. Тази грижа означава да запазим това, което е останало от парковете и градинките в нашия град. Именно за това решихме, че трябва подробен устройствен план. В проекта има план за изграждане на нови обекти, които според мен няма нужда да се изграждат", каза още тя.

"Моят подход и ангажиментът, който съм поела, е да запазим историческите ценности на нашия град. Между 1997 година и 2005 година части от Борисовата градина или са били продадени, или са включвани в търговски дружества. В дейността на тези дружества се споменава хотелиерство и строителство. Опитвано е много пъти в Борисова градина да се строят хотели, за това искаме подробен устройствен план, за да избегнем подобно строителство", категорична е Фандъкова.

"Не е лесно да направим частната собственост общинска. Това е битка. Ние ще я водим. За 4 обекта се работи да се възвърнат на общината и да не се отдават отново под наем. Вярвам и ще работя за това, да си върнем тези пространства", каза още тя.

"Това е проект, който беше представен и се обсъжда публично. Всички можем да правим своите предложения, които ще се гласуват от общинските съветници", добави Фандъкова.

Смяната на материали при ремонта на ул. "Граф Игнатиев" не води до финансова щета на Общината, каза кметът на София относно предаването на съд бившия кмет на София Евгени Крусев заради злоупотреби по длъжност.

Във връзка с повдигнатото обвинения на Крусев за подмяна на част от материалите при ремонта на ул. "Граф Игнатиев", Фандъкова коментира, че тази замяна е станала по искане на електротранспорта, който експлоатира тази линия. Това се е случило след решение на експертен съвет с подписите на 29 души.

"Искам да кажа, че този проект е огромен и е дело на много специалисти, инженери, проектанти", отбеляза тя. "Всъщност смяната не води до финансова щета на общината. Това, което е признато на изпълнителя като вложени материали е с пониска стойност, от това, което е заложено в тяхната оферта", заяви Фандъкова.

"За мен поуките са ясни. Трябва да има много ясна отговорност на всеки етап. Аз се постарах със санкциите и търсенето на отговорност на всеки от участници - всеки трябва да носи тази отговорност - проектантът, надзора, изпълнителя", добави тя.

Попитана дали възнамерява да се кандидатира отново за кмет на София, Фандъкова отговори: "Когато наближат изборите, ще взема решение и ще го обявя публично. Сега наистина имаме страшно много работа. Следващата седмица започваме втория етап на ремонта на бул. "България". На въпрос кога ще бъде възобновено строителството на "Златен век", тя отговори: "Моята позиция и тази на главния архитект на София е изключително ясна. Ние сме я заявявали многократно. Тя се споделя от много хора. Това е, че разрешението е изтекло и не е подновявано. Моята позиция няма да бъде променена".

Йорданка Фандъкова коментира и продажбата на ЧЕЗ. Тя заяви, че като кмет на София за нея най-важно е инвестиции в дружеството, защото спирането на тока в някои части на града се дължи на липсата от такива.