Градският транспорт в столицата, включително и метрото, утре ще се движи по всички линии и по обичайните си маршрути, но ще има затруднения заради протестите. Това съобщи на брифинг кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Тя обяви, че в Общината са постъпили няколко заявления за протести на 18 май, като сред тях от превозвачите, таксиметровите водачи и транспортните синдикати. Работодателите са оттеглили искането си за протест.

Вчера уведомлението от работодателските организации беше официално оттеглено, каза Фандъкова. Утре ще протестират превозвачите, таксиметровите водачи и транспортните синдикати. Уведомлението на синдикатите в транспорта засяга три точки за събиране - Петте кьошета, Лъвов мост и Сточна гара, като там ще участват служители, които не са на работа, подчерта столичният кмет и добави, че метрото и градският транспорт ще се движат по обичайните си маршрути.

Столичният кмет каза, че е призовала организаторите до 8:30 ч. да не блокират движението на тези три пункта във връзка с матурите на учениците, които се повеждат утре. Кметът припомни, че учениците трябва в 8:00 ч. да са в училищата.

Дали са приели призива ни, предстои да разберем, каза още тя и поясни, че съгласно Закона за събранията и митингите режимът за протестите е уведомителен и съгласувателен, а не разрешителен. Тоест, кметът само в много специфични случаи може да забранява протести.

Години наред, при протести срещу предишни правителства, включително и срещу Столичната община, не сме забранявали протести, посочи кметът.

Фандъкова беше категорична, че сред протестиращите ще има само служители, които не са на работа на 18 май.

"По отношение на превозвачите продължават разговорите с МС и все още няма информация какво точно ще се случи", добави кметът на София.

Сборният пункт на таксиметровите шофьори е на Южната дъга на Околовръстното шосе, в участъка между бул. "България" и бул. "Черни връх", като се очаква протестът им да започне около 9 часа, стана ясно още на брифинга.

Ще тръгнат на шествие до площад "Независимост", ще паркират автомобилите си на бул. "Мария Луиза", където обаче ще бъде блокирано движението. Самите шофьори ще отидат пеша до МС. Уведомлението им за протест е до 22:00 часа.