Хора с личните си коли, без какъвто и да е било лиценз за таксита и без касов апарат, возят пътници срещу заплащане, разкри Нова телевизия.

Евтин превоз в града предлага руска компания за превоз на пътници у нас. При идването на колата е установено първото нарушение - автомобилът не е означен като такси.

"Повечето са си нормални автомобили, като моя. Данъци не плащаш, нищо не плащаш. Малко е, както се казва, "Welcome to Bulgaria", коментира шофьор.

Колата не е оборудвана с касов апарат, няма и карта на водача. Човек, работил във фирмата, твърди, че компанията е в сивия сектор.

"Абсолютно никакви изисквания няма към шофьора. По никакъв начин не са ме карали да подпиша каквото и да било. Аз съм ходил в офиса точно един път, защото имах проблем със самото приложение", казва човек, работил във фирмата, пожелал да остане анонимен.

Така се стига до ситуация, в която подставено лице кандидатства за работа. По негово желание срещата е в офиса на фирмата. Става ясно, че не са нужни никакви документи, освен шофьорска книжка. Получава и инструкции какво да направи, ако го спре полиция.

"Значи, ако Ви спрат полицаи, Вие няма да казвате, че извършвате таксиметрова дейност. Само ако кажете "Аз извършвам таксиметрова дейност", което не е съвсем така, а нямате лиценз и касов апарат нямате - ще имате големи проблеми", казва жена от фирмата.

Глобата за шофьор, който бъде хванат да извършва нерегламентиран превоз, е 1500 лв. Освен това се свалят и номерата на автомобила за срок от 6 месеца

Комисията за защита на конкуренцията проверява дали руската компания извършва нелоялна конкуренция на българския пазар.