Фалшиви публикации в социалните мрежи вдигнаха на крак полицията в Пловдивско. В различни постове се разпространявала една и съща снимка на автомобил с предупреждение, че с него обикалят квартали в областта и крадат деца.

Само за последното денонощие са получени над 50 сигнала от притеснени хора, които смятали, че семействата им са в опасност.

За да не настане психоза, от полицията категорично опровергаха тези слухове. На извънредна пресконференция уточниха, че заснетата кола е на 53-годишен пловдивчанин, който не е криминално проявен.

Сниман е докато преминава през село Калековец на връщане от Пловдив с близките си. Униформените проверяват всички сигнали и предстои да докладват събраната информация на прокуратурата.

"Най-честият сюжет: хората се обаждат на телефон 112 и казват, че чули от някой, че щяли да бъдат взети децата им. До момента няма обявено за издирване нито едно изчезнало дете на територията на областта. Сигналите са непотвърдени и са недействителни. Призовавам за разбиране, за проявен разум и спокойствие от тази етническа група. Взели сме всички мерки за тяхната сигурност. Наситили сме ромските махали с полицейски патрули", заяви пред БНТ комисар Сълко Литов - зам.-директор на ОД на МВР-Пловдив.