Японската компютърна кукла Момо накарала 11-годишно момченце да скочи от петия етаж на жилищен блок в Стара Загора. Тази "новина" се разпространява с бясна скорост из Фейсбук - най-много я споделят и обсъждат във форум на майки в града под липите, откъдето тя се разпространява и от майки от други градове, съобщи "24 часа".

Проверка на кореспондента на изданието в Стара Загора обаче показва, че става въпрос за фалшива новина. Нито в полицията са чували подобно нещо, нито в болницата "Св. Иван Рилски" в града, където се твърдеше, че е прието момчето, има такъв случай. Паднало от високо дете не е постъпвало там, показа проверката ни.

Слухът обаче се разнесе много бързо из Фейсбук групите и членове от тях започнаха да разказват истории. Според една от тях пациентка с бъбречна криза в болница "Свети Иван Рилски" е била свидетел на приемането на детето. В един разговор тя била чула, че приятелче на пострадалото момче е споделило, че е скочило заради Момо. Говорило се, че детето е прието на 28 февруари в отделението по травматология. Друг свидетел на историята пък бил мъж от блока, в който е станал индидентът. Типичното за историята е, че всеки потребител във фейсбук я е чул от близък, който пък я е чул от сво близък, който пък бил чул от свидетел.

В социалната мрежа обаче не се изказва нито един пряк свидетел. В последните дни и майки, и децата им са уплашени от такива лъжливи съобщения. Някои вече категорично спряха достъпа на децата си до YouTube, в чието съдържание е "изплувала" Момо.