Двама лекари специалисти по реанимация и медицинска сестра от "Пирогов" отлетяха за Москва с правителствения фалкон за транспортирането на Павел Васев в България, каза проф. Асен Балтов, директор на университетската спешна болница.

Известният режисьор и директор на едни от най-големите театри, ръководител на Българския културен център в Москва е в руска болница след прекаран инсулт преди 4 месеца. Неколкократно са правени опити да бъде върнат в България, но руските лекари не са разрешили местенето му поради състоянието му и са преценили, че ако това е възможно, задължително трябва да е със самолет, прогоден за санитарен транспорт.

По инициатива на бившия културен министър Вежди Рашидов и със съпричастието на депутатите това стана технически възможно преди 10-ина дни. Очакваше се медицинска преценка и от български специалисти дали е безопасно Павел Васев да лети 2,5 часа от Москва до София.

Водещият неврохирург проф. Николай Габровски посети режисьора в лечебното заведение в Москва и говори на място с лекуващите го до момента руски специалисти.

"Транспортирането е рисковано, но възможно. Възможно е в условията на умерено висок риск", каза за "24 часа" проф. Габровски от руската столица.

"Фалкон"-ът не е санитарен самолет, затова се е наложило преди полета да бъдат създадени подходящите условия за пациент след инсулт.

Освен от екипа на "Пирогов" Павел Васев ще бъде придружаван от съпругата си по време на полета.

След връщането в България ще постъпи в реанимацията на неврохирургията на "Пирогов", където ще премине обстойни прегледи и ще се набележи алгоритъм за продължаване на лечението, обясни проф. Балтов.