Факелно шествие, организирано от инициативата "Системата ни убива", премина по улиците на София в 111-ия ден на протести срещу управляващите. В 19 часа майките се събраха пред новата сграда на Народното събрание в памет на "децата - жертви на политиката на социалните грижи за извеждане от специализирани домове".

В Триъгълника на властта отец Йоан отслужи молебен за всички непораснали деца. След това бяха запалени свещи, които бяха сложени на стълбите на Народното събрание. Последва и факелно шествие до сградата на Съдебната палата, където бяха закачени черни балони и жалейки.

Недоволството е провокирано от социалната политика както и отношението към децата в специализираните домове. Като пример бяха изтъкнали лошите условия за живот. Според майките има случаи на насилие, а разследвания липсват или не са извършени с необходимата сериозност. Според жените децата се извеждат от институциите, но попадат в "къщички на ужасите".

"Могилино е живо и днес деца умират от глад", категорични бяха демонстрантите, припомняйки за най-известния с кошмарните си условия детски дом, който беше закрит още преди години.

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

От социалното министерство нарекоха тези твърдения фалшиви и манипулативни. Оттам категорично заявяват, че всички домове за деца с увреждания са закрити още през 2015 година и децата са в среда, близка до семейната.

По-късно на площад "Независимост" се събраха и основните протестиращи с искане на оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Демонстрантите настояха и за промени в Конституцията и въвеждане на машинно гласуване.

След това те се отправиха на традиционното си шествие до Орлов мост.