Одобрение на гражданите към главния прокурор Сотир Цацаров е 44,8 процента. Това сочи проучване сред 1049 души над 18-годишна възраст на Европейския институт за стратегии и анализи, с фокус профила на следващия главен прокурор, представено на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Според данните оценката към КПКОНПИ е "Слаб 2", тя е била дадена от 21,2 процента от допитаните, 14,7 процента за дали оценка "Среден 3", следва 12,6 процента оценили комисията с "Добър 4"; 5,1 процента са дали "Много добър 5", а 2 процента "Отличен 6".

Гражданите, участвали в проучването, са посочили още, че президентът трябва да избира председателя на КПКОНПИ - 28,6 процента, други 22,5 процента смятат, че това трябва да прави парламентът, 44 процента не могат да преценят.

Резултатите от изследването показват, че 47,2 процента от българските граждани одобряват Лаура Кьовеши да стане европейски прокурор, а 5,3 процента не одобряват, други 47,5 процента не могат да преценят.

Изводите от изследването сочат, че очакванията на гражданите са бъдещият главен прокурор да бъде мъж, завършил право в Софийския университет, да има дълъг стаж и да е доказан професионалист, да дойде от съдебната система, като бъде излъчен от професионалната гилдия.

Според бившия министър на правосъдието Антон Станков, който участва в пресконференцията, новият главен прокурор трябва да компенсира липсата на политическа независимост. И отбеляза, че ако прокуратурата стане част от изпълнителната власт, тогава тя ще бъде част от политическата саморазправа.

Станков каза още, че в България има несъстоял се дебат за мястото на прокуратурата. Според него следващият главен прокурор трябва да бъде реформатор.