Европа трябва да вземе нови мерки, за да се изправи срещу заплахата от коронавируса, заяви днес италианският президент Серджо Матарела и предупреди, че ЕС трябва да реагира, преди да е станало твърде късно, предаде Ройтерс.

В телевизионно обръщение към нацията Матарела заяви, че сега е жизненоважно да има нови инициативи, да се преодолее стария начин на мислене, който вече не отговаря на реалността, на драматичните обстоятелства, с които се сблъсква Европа. "Надявам се всички наистина да разберат, преди да е станало прекалено късно, колко сериозна е заплаха, пред която е изправена Европа", каза италианският президент.

Нов черен рекорд

Италия съобщи днес за рекордните 969 нови смъртни случая от коронавируса за едно денонощие, предадоха Франс прес и ДПА, като се позоваха на италианската Служба за гражданска защита. Новите 969 смъртни случая включват и 50 смъртни случая от вчера в областта Пиемонте, Северозападна Италия, които не са били включените във вчерашната статистика. Въпреки това дори само починалите днес 919 души е рекордно висок брой за един ден, отбелязва ДПА.

Общият брой на смъртните случаи от коронавирус в Италия достигна 9134. Според Службата за гражданска защита общият брой на заразените с коронавируса е достигнал 86 498, като случаите на заразяване, регистрирани през последното денонощие, са 4401.

Броят на оздравелите се е увеличил с шест процента до 10 950 души, а пациентите в тежко състояние - с 3,2 процента до 3732.

"Врагът ни е невидим, силен и непознат", заяви Доменико Аркури, съветник на правителството по здравните въпроси.

Над половин милион са заразени в света

Случаите на заразяване с коронавирус по света вече са над половин милион, а смъртните случаи са над 20 000, съобщи днес Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс.

На видеопресконференция в Женева ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус призова страните да се въздържат от употребата на медикаменти, за които няма доказателства, че имат ефект срещу Ковид-19.

Липсата на защитни облекла за здравните работници по света е непосредствена заплаха в борбата с пандемията, каза още ръководителят на СЗО. "Когато здравните работници са изложени на риск, всички ние сме изложени на риск", подчерта той, цитиран от БТА.

Повече от 100 000 души в света са оздравели от Ковид-19, подчерта шефът на СЗО, цитиран от ТАСС. Той отново напомни, че за създаване на ваксина срещу новия коронавирус ще са необходими най-малкото 18 месеца. Но в Испания и Норвегия в скоро време ще започнат изпитания на терапевтични средства за лечение на Ковид-19. Съдействие в тези изпитания оказват 45 страни, каза Гебрейесус.