Днешното телевизионно интервю на премиера Бойко Борисов се очаква по-скоро да успокои протестите. Вълна от недоволство не се очаква. Това заяви в блиц интервю за Dir.bg социологът Евелина Славкова от Тренд.

- Премиерът Бойко Борисов опроверга днес коментарите, че е възможно за трети път да се откаже от властта. Как ще повлияе това негово изказване на цялостната политическа ситуация в страната?

- Логично е Борисов да потвърди намеренията си да не подава оставка. Посочи и доводи защо не вижда причина да го прави за разлика от предходните два пъти. Борисов на няколко пъти постави акценти какво предвижда да се прави и какви акценти се залагат в Бюджет 2019. Това следва да ни говори, че Борисов гледа напред във времето, отвъд конюнктурните сътресения. Можем да предположим, че изказването по-скоро трябва да уравновеси страстите и цялостната политическа ситуация. От друга страна, ако погледнем протестите, те не развиват някаква амалгама от идейност, както и не увличат социална маса. По-скоро можем да предположим, че това ще доведе до успокояване на ситуацията. Календарът също предполага затишие. Обикновено сме свикнали по-уязвимите месеци за властта да се регистрират през януари и февруари.

- След като Борисов се зарече, че цените на горивата ще падат, очаквате ли отслабване на протестната вълна?

- Трябва да имаме предвид, че цената на бензина зависи от международните котировки на петрола, които падат в последния месец, а при нас това се отразява малко по-късно. Така че това се очаква да се случи и преди изказването на премиера. Несъмнено това ще окаже влияние върху енергията на протестите, които наблюдаваме. В същото време не трябва да пропускаме факта, че от част от протестиращите се чуват не само призиви, свързани с цената на горивата, а цялостно недоволство спрямо правителството. Въпросът е дали тези призиви ще провокират някаква вълна недоволство. Моето мнение е по-скоро не.

- Президентът Росен Плевнелиев обвини днес настоящия държавен глава Румен Радев в подбуждане на протестите, вие как смятате, има ли основания?

- Не съм сигурна какво точно е имал предвид Росен Плевнелиев в изказването си. Видно е че президентът не само в последните си изказвания, а и назад в месеците говори на езика на тези, които се чувстват недоволни. Чувства се синхронизиране на неговите изказвания и езика на улицата и по отношение на тези протести. Но в организационен план - определено не мисля, че президента има каквото и да било участие.