В друг тип държави компромати като изнасяните от Васил Божков могат да доведат до доста тежки последствия за властта, докато тук не реагираме адекватно на такива ситуации. Това каза пред "Хоризонт" по БНР Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд". За момента изнесеното от Божков според нея не е достатъчно, за да предизвика сътресения в правителството. Тъй като обаче информацията излиза "на час по лъжичка", могат да се появят и много по-скандални данни, които да доведат до такива сътресения, не изключва социологът.

Евелина Славкова отчита липсата на обединение на институциите на правителството и президента по време на кризата с коронавируса като загуба както за самите тях, така и за цялото общество. Словесната битка между Бойко Борисов и Румен Радев допринася за разгарянето на институционална криза, като в повечето случаи премиерът отговаря на нападки на президента, посочи Славкова.

"Това не трябва да бъдат думи на президент. Такъв тип изказвания - "ако аз управлявах", са политически изказвания, които подхождат по-скоро на опозиционен лидер, който се готви за избори", изтъкна Евелина Славкова относно едно от последните изказвания на държавния глава, в което той визира управлението на Борисов и смъртността по време на това управление.

В социологическите изследвания през юни ще се отрази равносметката как българите оценяват направеното от институциите по време на кризата с коронавируса, каза още Славкова. Тя припомни, че според проучване от началото на април, 56% от запитаните са определили антикризисните мерки за бизнеса и хората като недостатъчни, а 27 на сто ги намират за достатъчни и адекватни.