Излязоха верните отговори на матурата по български език и литература след 12 клас, съобщиха от МОН. 45 616 зрелостници се явиха на днешния държавен зрелостен изпит.

Зрелостниците влязоха за първи път в училище от месеци, след като им се наложи да завършат дистанционно заради коронавируса. На влизате всички ученици минаваха през медицинско лице, което им мереше температурата.


Има 18 зрелостници в цялата страна, които са в карантина и не са могли да се явят на сегашната сесия на матурите, а ще участват в изпитите на 27 и 28 август. Дванадесетокласниците решаваха днес тест от 40 въпроса със затворени и отворени отговори, а на 41-ия въпрос имаха задача да прочетат откъси от разказа "Чорба от греховете на отец Никодим" на Елин Пелин и да напишат интерпретативно съчинение или есе в обем до 4 страници, по темата "Човекът и неговите съмнения".

На държавния зрелостен изпит по български език и литература през май 2019 г. отново за 41-ия въпрос се падна Елин Пелин, като тогава зрелостниците писаха интерпретативно съчинение или есе върху неговия разказ "Косачи", по темата "Реалност или измислица".

Резултатите от матурата ще бъдат ясни до 15 юни.

Верните отговори можете да видите ТУК.