Около 3% от населението на планетата страда от сърдечна недостатъчност. Сред основните причини е пропускане на митралната клапа на сърцето. За първи път у нас лекари направиха щадяща процедура за справяне с този проблем, съобщава Нова тв.

Академик Григор Велев е писател и патолог с дългогодишна кариера. За него сърцето няма тайни. Някога именно то го води към медицината. И пак то - сърцето, е това, което го превръща от лекар в пациент.

Академик Григор Велев страдал от пропускане на митралната клапа

Кадър: Нова тв

"От няколко месеца много бързо се уморявах. Имах проблем", споделя академикът.

Някога студент, учил от неговите учебници, днес професор Иво Петров е национален консултант по кардиология. Той е човекът, в чиито ръце попада животът на академик Велев.

"Една от големите причини за сърдечната недостатъчност е т.н. вторична митрална исофиенция. Образно казано си представете една гарнитура на двигател на кола, която изпуска масло, защото е изгоряла. Така в сърцето се губи мощност и то не е напълно ефективно. Използвахме митраклип, който щипва платната на клапата и така тя не пропуска", обясни професор Петров.

Клапата на сърцето му пропуска твърде много кръв и това натоварва много белия дроб. И понеже откритата операция често води до рискове, професор Петров прилага за първи път новата терапия.

Достъпът до сърцето минава през бедрената вена. В световен мащаб са направени над 50 000 подобни имплатнации, включително в седем европейски страни. Вече и у нас.

Ден след операцията академикът не просто диша свободно, но и вече се шегува. Интервенцията е успешна.