Интензивен е трафикът в района на ремонтите на АМ "Тракия" край Нови хан. Пътуването от София към Бургас и Варна и през това лято няма да мине без тапи.

Ремонтите по магистрала "Хемус" ще продължат до края на годината, а магистрала "Тракия" ще е изцяло свободна за пътуване от началото на юли, съобщава bTV. Заради реорганизацията на движението има нови ограничения на скоростта.

Километрични колони от коли задръстват магистралите "Тракия" и Хемус в пиковите часове и в почивните дни. Четири са участъците, които се ремонтират по "Хемус" - край село Потоп, тунелът Витиня и двата железни моста на 35-ия километър.

"Съоръжението на с. Потоп е в тежко състояние и това изисква технологично време за производство, монтаж, направа на нова плоча и въвеждане на експлоатация наново на съоръжението", уточни директорът на техническа дирекция в "Автомагистрали" ЕАД Евгени Генчев.

До края на юни с нов асфалт ще приключи 9-километровият ремонт на "Тракия" край Вакарел и Нови хан.

"Проблемите са в съоръженията, в асфалтова настилка, хидроизолация, фуги, които към момента ги подменяме и те ще придобият изцяло нов вид", допълни Генчев.

Съоръжението не е поправяно от 20 години. Шофьорите посочват, че в участъка се усещат силни вибрации, като може да се стигне и до пукане на гума. Водачите приемат с разбиране ремонтите, но задръстванията ги изнервят.

От Агенция "Пътната инфраструктура" са обозначили обходни маршрути в случай на тапа, а на "Хемус" товарният трафик минава по алтернативно трасе.