Освен това ще се създават и нови стандарти - за традиционните български консерви, които да продължат тези на хляба, млечните и месните продукти, каза пред журналисти министърът на земеделието Димитър Греков, цитиран от БТА.

Проф. Греков и представители на браншовите организации подписаха "Коледен пакт", който е част от традиционната кампания "Коледата безопасна".

Документът е споразумение между МЗХ, Агенцията по безопасност на храните, Министерството на икономиката и енергетиката, Комисията за защита на потребителите, браншови и потребителски организации, производители и търговци на стоки и медии.

Целта на пакта е да се гарантира защитата на здравето на потребителите през цялата година, както да се повиши информираността и контрола върху качеството на предлаганите стоки. 

Димитър Греков призова да се купуват с предимство българските храни, защото са по-качествени от вносните.

Той каза, че проверката на мобилните групи по граничните ни пунктове ще започне през януари следващата година. В тези групи ще участват инспектори по храните, данъчни и митничари и те ще гарантират, че в страната няма да влизат некачествени стоки.

Изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните Пламен Моллов увери, че проверките на храните ще продължат през цялата година, а няма да са само преди идващите празници.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов каза, че скоро ще заработи и мобилно приложение, което ще проверява и валидността на баркодовете на стоките.

Още следващата седмица ще бъде внесено предложение до Министерския съвет за създаване на Държавна агенция по земите, която ще се занимава с комасацията.
Агенцията ще изкупува земя и приоритетно ще я предлага на български граждани, а след това на чужденци, обясни министър Греков.