Това заяви в по bTV ресорният министър Лиляна Павлова. По думите й работата по Националния дворец на културата ще приключи най-късно до Коледа.

Как преобразяват НДК за председателството


Вече са постигнати и договорености с хотелите, които ще приемат  гости по време на председателството.

Вчера беше подписан Меморандум за сътрудничество между Министерството за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и 21 хотела и хотелски вериги.

Хотелите са 3, 4 и 5-звездни и са разположени на територията на София. Някой от тях са в близост до основните сгради на провежданите по време на председателството събития - НДК и Резиденция "Бояна", други са в района на центъра и летище София. Целта е участниците сами да избират удобните за тях локации.

Над 22 000 гости ще посетят страната ни в периода на първото Българско председателство от 1 януари до 30 юни 2018 г. Очаква се те да реализират над 32 000 нощувки, посочват от министерството.

Общо за 3-годишния период на подготовка и провеждане на европредседателството ще бъде използван бюджет в размер на 75 млн. лева, като това е близко до средното за ЕС, отбеляза още министър Лиляна Павлова.

Тя беше категорична, че в предстоящите месеци България ще има важна роля и няма просто да изпълнява план, утвърден отдавна другаде. По думите й нашата страна ще отстоява както своята позиция, така и интересите на всички 28 в ЕС в „институционалния триъгълник” на Съвета на ЕС, Европейската комисия и Европейския парламент.

„Европейският дневен ред няма рязко да се промени. 2018 г. е последна преди края на мандата на тези ЕК и ЕП, нормално е накрая да има ускоряване на нещата, които не са били приети”, коментира Лиляна Павлова.

Според нея предстои и провеждането на големия дебат за бъдещето на Европа – как след 2020 г. ще функционира тя и дали ще продължим да получаваме финансиране и след излизането на Великобритания.

По думите й страната ни е в добра позиция да настоява за това, защото може да покаже резултатите от икономическото и инфраструктурното си развитие през последните 10 години.