Отличените автори бяха обявени днес на Панаира на книгата във Франкфурт, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Терзийски е номиниран за книгата си с разкази "Има ли кой да ви обича?". За наградата се борят и Костас Хаджиантониу (Гърция), Офейгур Сигурдсон (Исландия), Инга Жолуде (Латвия), Ирен Ниг (Лихтенщайн), Имануел Мифсуд (Малта), Родан ал Халиди (Нидерландия), Йелена Ленголд (Сърбия), Чилер Илхан (Турция), Адам Фолдс (Обединено Кралство), Андрей Николаидис (Черна гора) и Томаш Змешкал (Чешия).

Всеки от лауреатите получава 5000 евро и възможност книгата му да бъде публикувана на други езици.
В конкурса могат да участват 36-те държави по програма „Култура“ на ЕС (27-те държави-членки на ЕС, Босна и Херцеговина, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Хърватия, бивша югославска република Македония, Черна гора, Сърбия и Турция).
Всяка година национални журита в 12 от участващите държави определят наградените автори, така че в рамките на три години да бъдат представени всички участващи в програмата държави.

Наградите на тазгодишните лауреати ще бъдат връчени на церемония на 28 ноември в Брюксел в присъствието на комисар Андрула Василиу, отговарящ за културата, и на видни личности в света на литературата, културата и политиката.

Организатори на наградата за литература на Европейския съюз са Европейската комисия, Европейската федерация на търговците на книги, Европейският съвет на писателите и Федерацията на европейските издатели.

Кой е Калин Терзийски
Калин Терзийски е роден през 1970 г. София. Завършва Националната природоматематическа гимназия в София, после медицина във Висшия медицински институт - София, специализира психиатрия.
Работил е като психиатър в Държавна психиатрична болница „Свети Иван Рилски” в Нови Искър. Пише за вестници и списания. През 2000 г. спира лекарската си практика и се отдава на писането.

Заедно с Мартин Карбовски и Ангел Константинов създават литературния клуб "Литертура*Диктатура". Той е сред учредителите на Сдружение на българските телевизионни сценаристи (СБТС) и на Асоциация на писателите в България.

Издал е романа "Алкохол", стихосбирките "Сол" и "Нови стихове съвсем в началото", сборниците с разкази "13 парчета от счупеното време", "Сурови мисли със странен сос",  "Има ли кой да ви обича?" и "Любовта на 35 годишната жена".