На този етап не бих поставил под съмнение ваксината на "АстраЗенека". Рискът от тромбоза е изключително рядък, каза в "Тази сутрин" по bTV епидемиологът Петър Марков.

"Става въпрос за един нежелан ефект, който е изключително рядък. Рискът от смърт при него е 1 на 1 млн. получили ваксината. Рискът от смърт при коронавирус при заразяване е 1 на 200", направи сравнение той.

Въпреки това Марков обясни, че връзката вече е призната и се взима предвид при ваксинационната политика на всяка страна. Ето защо от вчера Великобритания реши да не прилага ваксината на хора под 30-годишна възраст.

"Хората имат малко ирационален подход при оценка на риска. Тъй като за този страничен ефект се говори много, това би могло да уплаши хората. Рискът в България в момента да се заразим е изключително висок и винаги трябва да се има това предвид", на мнение е епидемиологът.

Той смята, че постепенно ще се върви към прилагане на ваксината само при малко по-високи възрастови групи и може би при мъже.

По думите му не е неочаквано, че хората се заразяват с коронавирус и след втората доза. Това, от което ваксините предпазват, е тежко протичане на болестта и смърт, уточни Петър Марков.

"Ефективността на ваксините след първа доза е доста висока. Това особено важи за препаратите на "Пфайзер" и "Модерна" - над 92%. Ефективността на ваксината на "АстраЗенека" след първа доза е над 76%, което е също висок процент", уточни епидемиологът.

Относно румънския щам, който бе открит в северната ни съседка, Марков обясни, че става въпрос за вариант на коронавируса, който е известен още от февруари във Великобритания.

"Особеното при него е, че има характеристиките на т.нар. британски вариант, който го прави по-високо заразен и малко по-високо патогенен. Новото е, че при този вариант има мутация, която е характерна за варианта от Южна Африка. Тя се свързва с някаква степен на избягване на имунния отговор както от ваксинацията, така и от естествено прекарване на инфекцията. Това прави този вариант притеснителен, защото съчетава по-висока степен на заразност и някаква степен на избягване на имунитета", обясни Петър Марков.

По думите му за щастие този вариант не е много широко разпространен дори във Великобритания.

"Мисля, че става въпрос за една единствена проба, открита в Румъния", допълни той.