Епархийският съвет на Арменската апостолическа православна църква в България сваля доверието си от действащия архиерейски наместник епископ Татев Агопян и иска Светият престол в Ечмидзин да даде съгласието си да започне процедура по номиниране и демократичен избор на нов архиерей за нашата страна. Това съобщи днес председателят на Съвета Антраник Шакариян след изнесеното му заседание във Варна.

Неговите членове излязоха с официална позиция, в която излагат своите аргументи, предаде БТА.

Негово Преосвещенство Татев Агопян трайно отказва да изпълнява преките си задължения като Духовен водач и обединител на арменската християнска общност в България, се посочва в позицията. Според Съвета от началото на своето назначение той е отслужвал литургии само в определени енории. Освен това демонстративно отказва да комуникира с Епархийския съвет. Това, според неговите членове, е довело до една от най-сериозните кризи в историята на Епархията, свързана с осигуряването на свещенослужители.

Църковните настоятелства, както и Епархийският съвет имат и ползват правото си да искат замяна на свещеник, когато той не изпълнява функциите си на духовен пастир и наставник, не приема и възпрепятства дейността на представителните органи на Епархията, не съобразява поведението си с Устава, се посочва още в позицията.