Българската оръжейна компания ЕМКО, собственост на бизнесмена Емилиян Гебрев, разпространи документи, с които да докаже, че няма връзка между взривовете в Чехия през 2014 г. и сделка с в Украйна. Фирмата потвърди истинността на публикуваната в разследване на Bellingcat кореспонденция с чешката Imex, собственик на взривените складове.

ЕМКО реагират, след като вече няколко пъти чешкият премиер и президент говориха за българска следа, твърдейки, че в складовете е имало муниции на ЕМКО, предназначени за търговия в Украйна. Тази версия беше потвърдена и от статия в "Ню Йорк Таймс", която вече беше опровергана от българската компания.

От документите става ясно, че в писмо до ЕМКО от 3 октомври 2014 г. - 13 дни преди взривовете, чешките им партньори от Imex настояват да им представят план за изнасянето на своето въоръжение от техните складове. В противен случай ще ги продадат на свои клиенти, без да се уточнява кои са те. 

Снимка: Bellingcat

Следва писмо от ЕМКО до Imex от 7 октомври, тоест пак преди взривовете, в което се отговаря, че не възнамерява да продава своето имущество.

"Предлагаме, ако Imex не може да продължи складирането на имуществото, тази услуга да бъде поета от друга чешка компания", пише в документите.

Снимка: Bellingcat

"Тези два документа потвърждават факта, че във времето преди, около и след взривовете ЕМКО не е имала намерение да мести боеприпасите или да ги продава някому. Напълно се опровергава и версията, че е предстояло транспортиране на стоката в България. Още по-невероятна е версията, че взривът е бил заложен и планиран да стане в България", пишат ЕМКО.

Показано е и трето писмо - от Imex до ЕМКО от 4 ноември, т.е. вече 20 дни след взривовете. От него става ясно, че количествата боеприпаси на ЕМКО преди и след взривовете са едни и същи, т.е. те не са били взривени.

Снимка: Bellingcat

"Тези три документа са част от цялостна преписка, която би трябвало да разсее всякакви твърдения относно както намеренията на ЕМКО, така и че целта са били именно мунициите на ЕМКО. Според писмената позиция на чешката страна, при взрива на 16 октомври няма унищожени муниции на ЕМКО. Дали това е така, ние не можем да знаем, защото никога след взривовете не сме били допуснати до нашето имущество, не знаем дали нещо от него е било унищожено и какви количества," твърдят още от оръжейна фирма.

Според нея "единственият неопровержимо доказан факт, свързващ терористичните актове в Чехия през 2014 г., в България през 2015 г. и във Великобритания през 2018 г., е участието в тях на едни и същи агенти на руските специални служби, Отряд 29155 на ГРУ".

"Вероятно предстоят и нови разкрития и разследвания за тяхната дейност. В частност, липсват отговори на въпросите около взривовете във ВМЗ Сопот на 21 март и 15 април 2015 г., които по онова време бяха квалифицирани от официалните български органи като "саботаж". Тези взривове също нямат нищо общо с ЕМКО", пишат още от компанията.

Оттам твърдят, че никога не са отричали търговски отношения с Украйна, но уточняват:

"В периода на конфликта ние сме имали само един договор за доставка на боеприпаси, който е бил нищожна част от международната помощ за Украйна. Износът е бил извършен директно от България, като материалите са изцяло произведени от няколко български фирми, вкл. от ЕМКО. Този договор е напълно легален в ЕС, преминал е цялата разрешителна процедура на тогавашното българско правителство в самия край на 2014 г. и е само частично изпълнен до края на февруари 2015 г., с прилагането на Минските договорености,".

От фирмата отправят поредица от въпроси към българското правителство в оставка: "Няма ли власти в България, които би трябвало да знаят в детайли всичко, което се произвежда и изнася от България като военна продукция? Нима именно те не са издали всички разрешения по въпросния договор и освидетелствали експедицията към съответната дестинация? Защо трябваше ЕМКО да приканва властите да се запознаят с наличните документи? Нима българските власти не са си говорили с чешките по тези въпроси? Нима България и Чехия не са съюзници в НАТО и ЕС?".