В съобщение до медиите от фирма ЕМКО заявиха, че във вчерашната статия на вестник "Ню Йорк Таймс" за взривовете в чешки оръжейни складове преди 7 години, се правят неверни внушения за възможни нейни търговски отношения с Украйна.

Изданието се позовава на електронно писмо от компанията на бизнесмена Емилиян Гебрев и разговори с украински официални лица. Публикацията е дело на същия екип, който миналата година получи "Пулицър" за статиите от 2019 г. за поделение 29155 на ГРУ и отравянето на Гебрев.

Авторът Майкъл Шуърц и сътрудниците му Боряна Джамбазова от София и Хана де Хой от Прага, разказва, че се е срещал преди около 18 месеца с бизнесмена в България и тогава той е твърдял, че с избухването на конфликта в Украйна е прекратил износа на муниции за страната. В предишно писмо по електронната поща е заявил, че унищоженото в избухналия склад в Чехия не е било предназначено за Украйна. В петък обаче потвърдил, че е подписал договор с "оторизирани украински комапнии" в края на 2014 г.

Според ЕМКО обаче това не отговаря на истината и се опровергава от наличните документи.

"Както заявихме в съобщенията си до медиите съответно от 19 и 20 април т.г., предположението, че има връзка между взривовете в Чехия и някакви търговски отношения на ЕМКО с Украйна се опровергава от наличните документи. Няма такава връзка.

В статия на в. "Ню Йорк Таймс" от 24 април 2021 г. отново се правят внушения за възможна "украинска връзка" около опита за убийство на тримата български граждани и взривовете в Чехия. Цитират се неназовани "украински" източници, според които, цитат "за да се попречи на руски симпатизанти в българското правителство да блокират доставките (за Украйна), сандъците с муниции са били маркирани да изглеждат като че ли са предназначени за Тайланд", край на цитата. Това твърдение не отговаря на истината. Във връзка с горното и с цел установяване на фактическата истина, журналистът Майкъл Шуърц е поканен лично да се запознае с цялата документация по случая", се казва в позицията на компанията.

"Досега е безспорно установено единствено това, че едни и същи агенти на едно и също подразделение на руското ГРУ са били причастни към терористична дейност в Чехия през 2014 година, в България през 2015 и във Великобритания през 2018 година. Добре би било да се напомни също, че и до днес не е известно дали са разследвани взривовете в България на 21 март и 15 април 2015 г., които също нямат нищо общо с ЕМКО", пише още в изявлението.

Чешкият президент: Връзката на Гебрев с експлозиите е установена

 

Чешките правоохранителни органи са установили връзката на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев с експлозиите в складовете за боеприпаси в село Върбетице през 2014 г. Това заяви междувременно днес чешкият президент Милош Земан в извънредно обръщение по телевизиите "Прима" и "Си Ен Ен Прима нюз", цитиран от ТАСС и БТА.

"Боеприпасите в складовете във Върбетице трябваше да бъдат изпратени в България", добави той.

По думите му е имало договор за покупко-продажба, Гебрев е платил аванс, така че "може да се смята за доказана българската следа".

Президентът призова сънародниците си да изчакат резултатите от разследването на инцидента във Върбетице и увери, че информацията няма да бъде засекретена.

"Ако узнаем, че се оправдават подозренията (за причастност на Москва към експлозиите), Русия ще трябва да заплати за този вероятен терористичен акт. Ако обаче тези подозрения бъдат опровергани, това ще означава, че става дума за игра на специалните служби, която може да има сериозни последствия за нашия вътрешнополитически живот", добави Земан.