Славея Стоянова е тази, която в последните месеци наложи всички санкции, която помогна за спирането на ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове. Тя е човек от системата, а не политическо лице. Никой не искаше да посочи политическа кандидатура. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод назначението на новия зам.-министър на околната среда и водите Славея Стоянова.


"Всички данни към прокуратурата е изготвила Славея Стоянова. Тя помогна за подготвянето на документите за италианските боклуци, складирани на пристанищата във Варна и Бургас. Тя беше единствената, която можеше да заеме този пост. Аз я предупредих, че от утре животът й няма да е същият и ще чуе за себе неща, които не е предполагала, че ще чуе", каза още Димитров.

За случая със зам.-министър Красимир Живков, замесен в аферата с опасни отпадъци, министърът заяви, че познава Живков едва от 3 месеца, и не може да каже какво е ставало 5 години назад. "Всички доказателства отиват в съда, там се решава казусът, каза той. - В министерството се издават само нотификациите, криминалните деяния се извършват извън министерството. Никой не може да провери 5000 фирми, защото разрешителните са издавани на килограм."

На въпрос за депонирането на опасни отпадъци в страната, Емил Димитров обясни, че имаме три завода в България, които се занимават с преработка на стари, излезли от употреба акумулатори, само един от тези заводи прави и нови акумулатори, освен че ги рециклира.

"Проблемът е, че с една малка част от отпадния продукт, който не подлеги на рециклиране и следва да се изнесе в чужбина от фирми, които имат такова разрешение. Фирмите, които имат такова разрешение, се лицензират от регионалните инспекции. Комплексните разрешителни на тези три завода са от Изпълнителната агенция. Когато някой от тези заводи дойде в МОСВ и заяви, че иска да внесе от чужбина или да изнесе в чужбина тези материали, това разрешение му се дава. В чужбина трябва да получи документ, че наистина ги е изнесъл. Криминалното деяние е, когато на някой се разреши да изпълнява дейност, а той няма инструментите за нея или когато е изнесъл нещо в чужбина,там са му подписали, че е изнесъл, а всъщност е останало в България. Тези криминални деяния са извън Министерството. Заводът, който освен че рециклира, и произвежда акумулатори, е на братя Бобокови, той е и най-модерен", поясни министър Димитров.

"Но какво е станало с отпадъчните продукти, вредните, дали те са ги изнесли в чужбина, дали са наели фирма - чуждестранна или наша - с лиценз, която да ги изнесе, а тя не го е направила, е въпрос, който трябва да се установи и това е много слаб момент", отбеляза министър Димитров.

Той ще предложи на Народното събрание от този момент нататък обект на територията на България, който иска да получи разрешително, да има акт 16.