Без промени в Закона за биоразнообразието, България ще бъде глобена. Този закон трябва да стане, за да не търпим санкции. Ако не се приеме, ще получим такива. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред Нова тв.

"От 2007 г. се точи нещо си, имаме наказателни процедури, защото отлагаме. Не съм аз този, който го е бавил от 2007 година. Това, което съм направил като министър, е да се съобразя с всички европейски изисквания, които Европа иска, не аз. Внесъл съм го в един съкратен вариант, но минимум, без който не може. Влиза в Министерски съвет и аз стоя зад тези текстове, само и единствено", добави той.

Емил Димитров каза още, че се е съобразил на 90% с исканията на зелените и е бил нападан многократно за това, че е направил големи отстъпки. "Защитил съм един закон в Министерския съвет", посочи още той.

Относно строителството на Алепу той разкри, че то вече е спряно от ДНСК. "Иска се да пишем актове, та после да имаме съдебни процедури и министерството да бъде осъдено. Спряно е, какво повече трябва да направя", коментира министърът.

Димитров допълни още, че е създал работна група, която да обсъди дали може да се предложи на прокуратурата да обяви актовете за Алепу за нищожни. "Това би решило проблема, ако се прецени, че може. Това да издаваш един акт на ДНСК и да сложиш втори и трети е само публична медийна изява", смята министърът.

"Трябва да кажа за героизма, който МОСВ направи в последните месеци. За първи път от последните 20 години на Българското Черноморие най-малко се е строяло, най-малко са се слагали чадъри, най-малко са се смачквали мидите или се е размътвала водата. Най-малко електричество е изхабено, най-малко емисии от коли. Това се дължи на факта, защото посещението е било най-малко", коментира той втория протест на природозащитници срещу застрояването на морето, по Рила и по българските планини.